Зразки ДНК для пошуку зниклих безвісти родичів можна здати за кордоном: міста та дати

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Українці, які перебувають у Європі, зможуть здати зразки ДНК для пошуку родичів, зниклих безвісти за особливих обставин, а саме через збройний конфлікт, воєнні дії, тимчасову окупацію чи ситуацію природного, чи техногенного характеру.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Могили неідентифікованих загиблих мирних жителів та українських військових в Ізюмі на Харківщині (архівне фото, вересень 2022 року). Фото: Євген Малолєтка / Associated Press

Домовленість щодо цього вже досягнута з Польщею та Німеччиною. Експерти відбиратимуть зразки ДНК і передадуть їх українським слідчим для пошуку та ідентифікації зниклих.

Графік забору біологічного матеріалу на найближчі два тижні:

  • 28 листопада — Краків;
  • 30 листопада — Варшава;
  • 30 листопада — Познань;
  • 2 грудня — Берлін;
  • 2 грудня — Мюнхен;
  • 3 грудня — Дрезден;
  • 4 грудня — Франкфурт-на-Майні;
  • 5 грудня — Дюссельдорф.

Для того, щоб здати зразки ДНК, необхідно записатися за номером +380 68 791 00 00. Оператори також нададуть відповіді на всі уточнюючі питання.

Станом на жовтень зниклими безвісти за особливих обставин вважалися 28 тисяч українців. Їхні імена внесені до Єдиного реєстру.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у вересні Кабмін ухвалив постанову про передачу функцій Уповноваженого з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин до МВС, Міноборони та Координаційного штабу. Це означає, що правоохоронці займатимуться координацією розшуку осіб та функціонуванням реєстру, Міністерство оборони пошуком тіл загиблих, а Коордштаб обміном тілами загиблих.

Після анонсованих змін Уповноважений з питань безвісти зниклих Олег Котенко подав у відставку.

Водночас проти такого рішення виступали правозахисники. На їхню думку, такий перерозподіл може призвести до зникнення єдиного уповноваженого органу, який координує питання зниклих безвісти, а також після запровадження згаданих змін комунікація між державними структурами погіршиться.

Крім того, правозахисники вважають, що передача повноважень силовому блоку призведе до винесення за дужки пошуку зниклих цивільних. Адже Міноборони та Координаційний штаб займаються здебільшого проблемами військових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter