Близько 28 тисяч жителів України вважаються зниклими безвісти за особливих обставин – МВС

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 18 жовтня близько 28 тисяч українців внесені до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це повідомив заступник очільника Міністерства внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

Фото: АрміяInform

“Станом на сьогодні у нас близько 28 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин громадян, яких необхідно розшукувати. Є потреба у відборі зразків ДНК, аби порівнювати цю інформацію з тими запитами, які надходять до експертних установ від сімей осіб, зниклих безвісти”, – зазначив Тимченко.

За його словами, є проблема з ідентифікацією тіл, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, у зоні бойових дій, а також у тимчасових похованнях.

“Пошукові групи не можуть зайти, забрати тіла та обміняти ті, що є у нас. На жаль, не може бути з агресором і терористом повноцінної співпраці з обміну”, – додав заступник міністра.

За міжнародним досвідом на 30 тисяч зниклих безвісти має бути сформована база з 90 тисяч зразків ДНК. Тобто щонайменше три родичі зниклого безвісти мають надати свій генетичний зразок для дослідження.

Показово, що 5 жовтня Тимченко казав, що понад 26 тисяч людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин, із них 11 тисяч – цивільних, а 15 тисяч – військових. Тож за два тижні кількість осіб, внесених до реєстру, збільшилася на 2 тисячі. 

Нагадаємо, у вересні Кабмін ухвалив постанову про передачу функцій Уповноваженого з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин до МВС, Міноборони та Координаційного штабу. Це означає, що правоохоронці займатимуться координацією розшуку осіб та функціонуванням реєстру, Міністерство оборони пошуком тіл загиблих, а Коордштаб обміном тілами загиблих.

Після анонсованих змін Уповноважений з питань безвісти зниклих Олег Котенко подав у відставку.

Водночас проти такого рішення виступали правозахисники. На їхню думку, такий перерозподіл може призвести до зникнення єдиного уповноваженого органу, який координує питання зниклих безвісти, а також після запровадження згаданих змін комунікація між державними структурами погіршиться.

Крім того, правозахисники вважають, що передача повноважень силовому блоку призведе до винесення за дужки пошуку зниклих цивільних. Адже Міноборони та Координаційний штаб займаються здебільшого проблемами військових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter