Понад 11 тисяч цивільних вважаються зниклими безвісти за особливих обставин – МВС

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, понад 26 тисяч людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин, із них 11 тисяч – цивільних, а 15 тисяч – військових. 

Про це міністр внутрішніх справ України Леонід Тимченко повідомив 5 жовтня в ефірі Національного телемарафону, передає “Інтерфакс-Україна”.

Леонід Тимченко

Нині понад 26 тисяч осіб перебувають у розшуку як зниклі безвісти за особливих обставин. З них 11 тисяч — це цивільні, майже 15 тисяч – військові“, – сказав заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко

Він додав, що МВС вносить дані про кожну зниклу особу до єдиного реєстру та ставить на облік. Крім того, міністерство активно співпрацює зі структурами, які займаються пошуком зниклих людей, зокрема з Нацполіцією України та Головним управлінням розвідки. 

Наразі, як сказав заступник міністра внутрішніх справ, приблизно 9 тисяч сімей отримали витяги з Єдиного реєстру зниклих безвісти.

Нагадаємо, у вересні Кабмін ухвалив постанову про передачу функцій Уповноваженого з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин до МВС, Міноборони та Координаційного штабу. Це означає, що правоохоронці займатимуться координацією розшуку осіб та функціонуванням реєстру, Міністерство оборони пошуком тіл загиблих, а Коордштаб обміном тілами загиблих. Після анонсованих змін Уповноважений з питань безвісти зниклих Олег Котенко подав у відставку. Водночас проти такого рішення виступали правозахисники. На їхню думку, такий перерозподіл може призвести до зникнення єдиного уповноваженого органу, який координує питання зниклих безвісти, а також після запровадження згаданих змін комунікація між державними структурами погіршиться. 

Крім того, правозахисники вважають, що передача повноважень силовому блоку призведе до винесення за дужки пошуку зниклих цивільних. Адже Міноборони та Координаційний штаб займаються здебільшого проблемами військових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter