У Зеленського не бачать прогресу з Росією і посилюють зі свого боку Тристоронню контактну групу

Дата: 06 Травня 2020
A+ A- Підписатися

В Офісі президента не вбачають прогресу в перемовинах з Росією у врегулюванні збройного конфлікту на Сході України та посилюють зі свого боку Тристоронню контактну групу в Мінську.

Андрій Єрмак

Про це під час онлайн-зустрічі аналітичного центру Atlantic Council розповів керівник Офісу президента Андрій Єрмак, передає кореспондент видання ZMINA

Він нагадав, що українська влада докладає максимум зусиль для виконання домовленостей грудневого саміту лідерів нормандського формату, однак багато з цих домовленостей досі не виконано.

“Безумовно, 131 людину звільнено з полону. Але досі (на Сході України. – Ред.) продовжують стріляти. Так само не завершено програму з розмінування, не допущено Червоний Хрест, а без цього неможливо ефективно продовжувати знаходити всіх наших людей на непідконтрольних територіях. Досі не узгоджено три нові місця для розведення”, – сказав Андрій Єрмак.

За його словами, президент України Володимир Зеленський доручив йому запропонувати всім іншим учасникам нормандського формату особисто приїхати до Мінська, “щоб побачити, що відбувається та чому не виконуються домовленості”.

Андрій Єрмак заявив, що переговорам у Мінську важливо дати новий імпульс, тож Офіс президента виступив з ініціативою підвищити рівень представлення української делегації в Тристоронній групі.

“Це означає, що поряд із представником України – експрезидентом Леонідом Кучмою його заступником стає віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков. Також ми додаємо в представництво в кожній підгрупі представників відповідних міністерств на рівні не нижче, ніж заступники міністрів. Окрім цього, ми долучаємо до роботи представників парламенту та декілька керівників профільних комітетів. Україна готова і робитиме все, щоб виконати взяті на себе в Парижі зобов’язання”, – повідомив очільник Офісу президента. Водночас він додав, що незмінними лишаються червоні лінії, про які раніше неодноразово казав Володимир Зеленський.  

Команда українського президента сподівається, що такий крок зі змінами в Тристоронній групі сприятиме дзеркальним діям з боку РФ, що має зробити перемовини між Росією та Україною за посередництвом ОБСЄ ефективнішими. 

Очільник Офісу президента висловився щодо створення консультативної групи в межах Мінського процесу. За його словами, “Україна ніколи не вестиме жодних перемовин з так званими “Л/ДНР”.

“Протягом усіх шести років, із початку мінських перемовин, єдиними представниками так званих територій були саме представники “Л/ДНР”. Це занепокоїло нас, і президент Зеленський багато разів казав, що ми не погоджуємось із цією ситуацією. Відповідно до Мінських домовленостей, Україна повинна погодити три законодавчі акти з представниками територій. Кого ж Україна сприймає як представників територій? Саме представників громадянського суспільства, громадян України з єдиним громадянством, які не ухвалювали злочинних рішень, які ніколи не брали участі у війні проти України, які не є сьогодні злочинцями, які не вбивали наших воїнів, які вимушено лишилися на окупованій території. З ними ми й готові розмовляти в межах Мінського процесу, де є три сторони – України, Росія та ОБСЄ”, – наголосив Андрій Єрмак. Водночас він зазначив, що Україна не зупиниться у відстоюванні своїх територій – Криму та Донбасу.

Єрмак заявив, що дата проведення місцевих виборів в Україні лишається незмінною попри коронавірусну інфекцію.

“Я дуже вірю, що нам вдасться провести місцеві вибори, зокрема на сьогодні непідконтрольних територіях за українським законодавством, базуючись на всіх принципах Копенгагенської конвенції. Ми сподіваємося, що це дозволить припинити війну на Донбасі. Виконання принципів Копенгагенської конвенції дає можливість виконати всі умови України стосовно безпеки, зокрема щодо виведення іноземних формувань та передання кордону під контроль України”, – сказав він.

Андрій Єрмак подякував міжнародним партнерам за підтримку українського народу та висловив думку, що санкції проти Росії мають лишатися доти, доки вона не поверне Кримський півострів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter