Зміни до Наказу №73: члени “Медіаруху” заявили, що більшість їхніх пропозицій не врахували

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Більшість пропозицій “Медіаруху”, наданих Міноборони щодо покращення порядку акредитації журналістів для роботи в зоні бойових дій, не враховані у змінах до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 “Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”.

Про це йдеться в заяві медійної організації, пише “Детектор медіа”.

Журналісти працюють в Ірпені на Київщині, звільненому від російських окупантів у березні 2022 року. Фото: Сергій Михальчук / war.ukraine.ua

Відповідні зміни внесли згідно з наказом №49 від 27.02.2023 року. В повідомленні Міноборони йшлося, що під час роботи над ними були враховані рекомендації Національної спілки журналістів України, профільних медійних організацій.

Водночас представники “Медіаруху” повідомили “ДМ”, що попри дві робочі групи за участю журналістів, профільних ГО та представників ЗСУ, Генштабу, Офісу президента, проведені після ситуації з позбавленням акредитації багатьох іноземних та вітчизняних медіа за роботу в деокупованому Херсоні, більшість їхніх пропозицій не врахували.

Голова Наглядової Ради Національної суспільної телекомпанії України, заступниця шеф-редакторки “Детектора медіа” Світлана Остапа сказала, що була присутня на обох зустрічах. На них вкотре озвучили питання, що лягли в основу заяви від “Медіаруху”. Представники влади, ЗСУ пообіцяли конструктивну співпрацю, щоб їх розв’язати, й навіть хотіли створити спільну робочу групу.

“Але в результаті ми сьогодні читаємо нові правила акредитації, до яких у журналістів знову виникають питання. Медійники вважають, що ці правила погіршать умови роботи медіа. Думаю, якщо хворобу остаточно не вилікувати, то вона може перерости у хронічну. Треба поважати роботу один одного, не можна допускати протистояння журналістів і військових. Ми всі працюємо на Перемогу”, — сказала вона.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк сказала, що в оновленому наказі №73 Головнокомандувача ЗСУ немає ключового моменту — розмежування дозволу на зйомку і дозволу на публікацію.

Є багато питань, які “потрібно було обговорити у робочому форматі до публікації змін до цього наказу”, вважає медіаекспертка.

Шкода, що з наших пропозицій врахували фактично лише одну — про створення трьох зон: зеленої, жовтої і червоної, та ще і не в тому форматі, який ми пропонували. Я не побачила в документі одного з ключових моментів, про які ми говорили військовим: розділити дозвіл на зйомку і дозвіл на публікацію. Предметом санкцій проти журналіста має бути не факт збору матеріалу, а його оприлюднення з порушеннями встановленого порядку. Якби це питання було розв’язане, вирішилася б левова частка труднощів у взаємодії медіа і військових”, — зазначає Романюк.

Також вона поставила питання про те, яким чином визначатимуться зони, про повернення до шестимісячного терміну видачі акредитацій, який був до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

“Потрібен чіткий термін, протягом якого мають видати акредитацію, бо зараз журналісти чекають по півтора місяця, щоб її отримати”, — сказала Романюк.

На її переконання, для ефективного розв’язання питань про роботу журналістів в умовах воєнного стану потрібна діюча робоча група при Офісі президента, про що медіаспільнота говорила вже не раз.

Водночас спеціальна кореспондентка “1+1” Наталя Нагорна, яка вже багато років працює у зоні бойових дій, вважає, що зміни, внесені у наказ №73, здебільшого просто уточнюють вже існуючі правила.

“Насправді ми зараз так і працюємо: є зелена, жовта, червона зони. Якщо я буду знімати приліт в будинок Краматорська, мені не потрібний для цього супровід. Якщо працюю в зоні бойових дій умовній, тоді — з пресофіцером. І є червона зона, куди потрапити мені не можна, і мені про це скаже пресофіцер. У наказі просто прописали все те, що вже існує по суті”, — сказала вона під час експертного обговорення “Як змінилася робота медіа після року повномасштабної війни”. 

Щодо терміну видачі прескарт на пів року — це постійна практика, яка існувала в нас з 2015 року, уточнила журналістка. Раніше медійники отримували її, а через пів року автоматично продовжували, надавши заявку на перевипуск. 

На переконання Наталі Нагорної, такий порядок оформлення дає реальне розуміння, скільки журналістів працює або може працювати на фронті у певний момент.

“Минулого року в Міноборони акредитували 15 тисяч журналістів для роботи в зоні бойових дій. Але ми розуміємо, що така кількість наразі не працює. Ситуація може змінюватися, особливо навколо іноземного журналіста, раз на пів року треба перевіряти, в кого є акредитація та хто дійсно працює на фронті. Тому в цих нововведеннях я нічого такого “кримінального” не бачу як журналіст. Це не змінить нашої роботи”, — сказала вона.

Керівниця пресцентру ОК “Південь” Наталя Гуменюк, за інформацією “Детектора медіа”, відмовилась коментувати зміни до наказу №73, уточнивши, що краще отримати роз’яснення чи коментар відповідного рівня — від Генштабу або СтратКому Збройних сил.

“Ми його тільки отримали і тільки починаємо впроваджувати. Я поки що не можу вам його коментувати, оскільки ще не знаю, як він буде працювати, і ще не всі питання погоджені”, — цитує видання слова Гуменюк.

Нагадаємо, що 1 березня 2023 року стало відомо про те, що для журналістів, які хочуть працювати в зоні бойових дій, змінили правила акредитації Збройних сил України.

Відповідні зміни внесли до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 від 3 березня 2022 року “з метою оптимізації процесу акредитації, а також покращення взаємодії з представниками засобів масової інформації під час роботи в районах бойових дій”.

Зокрема, для журналістів запровадили прескарту нового зразка зі строком дії до шести місяців. Попередні прескарти чинні до 1 травня 2023 року. Керівники та командири оперативно-стратегічних угруповань військ отримали право самостійно визначати зони для перебування представників ЗМІ в районі відповідальності. Також уточнили перелік інформації, яку не можна публікувати та поширювати.

Водночас в українській медіаспільноті висловили здивування тим, що про зміни дізналися з повідомлень в телеграм-каналах, попри налагоджену комунікацію з Міноборони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter