Зі складу оборонного комітету Ради за “неналежне виконання обов’язків” хочуть виключити Мар’яну Безуглу

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Зі складу Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки пропонують виключити нардепку Мар’яну Безуглу, яка є заступницею цього комітету. 

Про це свідчить проєкт постанови, зареєстрованої в парламенті. 

Мар’яна Безугла. Фото: “Слуга народу”

Автором ідеї став член комітету та представник президента Володимира Зеленського у Верховній Раді Федір Веніславський.  

Безугла є співавторкою низки резонансних документів. Торік вона хотіла під час воєнного стану в умовах бойових дій дозволити командирам убивати військовослужбовців, які вчиняють кримінальне правопорушення.

Цей законопроєкт не пройшов читання в парламенті, однак інший, співавторкою якого також є Безугла, ухвалили. Закон підвищив відповідальність військових за невиконання наказу, а також заборонив судам призначати їм м’якше покарання за деякі порушення.

Втім, виключити Безуглу з комітету хочуть не за це. Причиною Веніславський називає “неналежне виконання обов’язків як заступниці голови комітету”. Так, під час розгляду в другому читанні законопроєкту щодо зміцнення демократичного цивільного контролю над ЗСУ, удосконалення об’єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сферах національної безпеки та оборони Безугла, за словами Веніславського, ввела в оману депутатів. 

Нардепка сказала, що узгодила редакцію документа до другого читання з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони, однак останні це заперечують. 

Безугла вже відреагувала на пропозицію колеги. Вона каже, що такі дії Веніславського можуть буди пов’язані з її “боротьбою проти знаходження Сергія Льовочкіна в комітеті з питань національної безпеки, оборони й розвідки”. Про такі плани вона казала журналістам. 

“Не можу детально прокоментувати (подання. – Ред.), бо для самої несподіванка. За кілька днів він (Веніславський. – Ред.) прислав мені проєкт в особисті як погрозу”, – розповідає Безугла. 

Нагадаємо, що парламент почав розробляти містобудівний кодекс, але архітектори, які документ критикували, закликають робити це прозоро. 

До цього нардепи ухвалили в цілому закон щодо реформування містобудівної сфери, який критикували як експерти, так і пересічні громадяни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter