Парламент почав розробляти містобудівний кодекс, архітектори закликають робити це прозоро

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування доручив підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин в межах території забудови розпочати розробку містобудівного кодексу.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила голова підкомітету, архітекторка та мистецтвознавиця Ганна Бондар.

Ганна Бондар. Фото: Данило Попков

“Я вважаю це чудовою і необхідною пропозицією. Звісно, підтримую і наразі планую подальшу роботу. Впевнена, це має бути широкий публічний, чесний процес із залученням всіх субʼєктів містобудування: мешканців, фахівців, землевласників, будівельників, девелоперів, місцевої та державної влади”, – написала народна депутатка.

За її словами, обговорення має бути засноване на принципах європейського діалогу з повагою до всіх сторін.

“Головною метою бачу пошук справедливого балансу інтересів. Головним інструментом багатогранність і цінність досвіду кожної сторони. Головним викликом поєднання короткострокових кроків і довгострокових планів відновлення і розвитку”, – зазначила Ганна Бондар.

Заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій додала, що професійні спільноти з небайдужою громадськістю уважно прослідкують за прозорістю процесу створення реальної містобудівної реформи.

Нагадаємо, що у грудні 2022 року парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Громадська петиція з вимогою ветувати законопроєкт через кілька годин після голосування у ВРУ набрала понад 25 тисяч підписів, а до цього профільний комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт не відповідає Антикорупційній стратегії. 

Після цього представники Національної спілки архітекторів закликали президента Володимира Зеленського ветувати містобудівний закон №5655 і зупинити тиск силовиків на спільноту. 

Архітектурна спільнота звернулася до президента України з проханням накласти вето на законопроєкт №5655, розпочати суспільний та експертний діалог щодо створення Містобудівного кодексу та покласти край тиску на Спілку архітекторів України.  

Торік у жовтні спілці обмежили доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Крім того, СБУ звинуватила посадовців Національної спілки архітекторів України в махінаціях у будівельній сфері України й після чергових обшуків висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter