Жительку Херсонщини засудили до двох років ув’язнення за участь в організації незаконного “референдуму”

Дата: 07 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Жительку села Новомиколаївка Високопільської громади Бериславського району Херсонщини, яка під час окупації добровільно взяла участь в організації і проведенні незаконного референдуму, відправили за ґрати на два роки (без конфіскації майна). 

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на рішення Івано-Франківського міського суду. 

Джерело: Центр журналістських розслідувань

Суд встановив, що обвинувачена не пізніше 11 вересня 2022 року добровільно погодилась працювати на “референдумі” в Новомиколаївці членом так званої виборчої комісії.

24 вересня того ж року вона отримала списки місцевих жителів і бюлетені та в супроводі двох озброєних російських військових разом з іншим членом “виборчої комісії” обходила будинки односельців і пропонувала брати участь у голосуванні.

В суді Мацюта повністю визнала свою провину й просила не карати її суворо. За її словами, окупанти обіцяли заплатити за проведену роботу 50 тисяч російських рублів.

Судді визнали її винною в колабораційній діяльності, призначивши їй покарання – два роки позбавлення волі без конфіскації майна. Також жінці заборонили впродовж десяти років обіймати посади в органах влади.

Поки вирок ще не набрав законної сили, захист може оскаржити його в апеляційному суді.

Нагадаємо, що впродовж минулого, 2023 року, в Україні до позбавлення волі на строк понад 10 років засудили 400 осіб, яких визнали винними у держзраді, колабораціонізмі, а також тих, хто наводив ракети та цивільні та військові об’єкти в Україні. Сімох із них засудили до довічного ув’язнення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що приморський районний суд Одеси 30 квітня визнав Людмилу Кошолап з Херсонщини винною в колабораційній діяльності. За участь у проведенні незаконного референдуму на окупованій території у вересні 2022 року жінка отримала п’ять років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, окрім житла.

Перший вирок за організацію псевдореферендумів на Херсонщині суд ухвалив у січні 2023 року. Колишню членкиню місцевої “виборчої комісії”, створеної агресором під час тимчасової окупації території, засудили до пʼяти років увʼязнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter