Суд ухвалив перший вирок за організацію псевдореферендумів на Херсонщині

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці зібрали доказову базу на організаторку російського псевдореферендуму в Бериславському районі Херсонської області. Так, колишню членкиню місцевої “виборчої комісії”, створеної агресором під час тимчасової окупації території, засудили до пʼяти років увʼязнення.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Херсонська обласна прокуратура

У жовтні 2022 року, після звільнення району, співробітники СБУ затримали підозрювану – мешканку селища Новоолександрівка Бериславського району, яка на початку повномасштабного вторгнення підтримала російських загарбників.

Після захоплення населеного пункту вона добровільно вступила до лав місцевої окупаційної адміністрації та стала виконувати завдання Москви щодо організації та проведення незаконного референдуму в тимчасово захопленій частині Півдня України.

Для цього вона формувала так звані “реєстри виборців” на території району, закликала людей прийти на “дільниці” й “проголосувати” на користь країни-агресора. Вона особисто обходила приватні домоволодіння і вимагала від людей поставити потрібну “відмітку в бюлетенях”.

За матеріалами Служби безпеки суд визнав її винною за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

З огляду на співпрацю зі слідством суд призначив їй покарання у вигляді п’яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах влади та вести діяльність, пов’язану з виборчим процесом, строком на 10 років.

Розслідування проводили співробітники СБУ Херсонської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення есбівці ідентифікували понад 6 тисяч організаторів псевдореферендумів у тимчасово окупованих районах України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter