За 2023 рік в Україні засудили 400 колаборантів, зрадників та навідників – Костін

Дата: 27 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Впродовж минулого року в Україні до позбавлення волі на строк понад 10 років засудили 400 осіб, яких визнали винними у держзраді, колабораціонізмі, а також тих, хто наводив ракети та цивільні та військові об’єкти в Україні. Сімох із них засудили до довічного ув’язнення. 

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Джерело: Офіс генпрокурора

За рік 400 зрадників, колаборантів і навідників засуджено до позбавлення волі на строк понад 10 років. 7 з них отримали довічне ув’язнення. Не припиняємо цю роботу та фокусуємо зусилля на викритті зрадників в органах державної влади та на стратегічних підприємствах”, – розповів Костін на щорічній нараді з керівниками обласних прокуратур та підрозділів Офісу генпрокурора.

Незмінним пріоритетом правоохоронних органів, за словами генпрокурора, залишаються міжнародні злочини РФ, їх документування, розслідування, допомога і відновлення справедливості для тих, хто постраждав.

У відомстві також займалися розслідуванням незаконного утримування ворогом цивільних та розробкою механізмів для забезпечення їх повернення. Триває співпраця з міжнародними партнерами для повернення примусово переміщених українських дітей.

Крім того, правоохоронці продовжували свою роботу щодо захисту прав дітей і протидії домашньому насильству.

Минулого року запроваджено спеціалізацію прокурорів щодо протидії домашньому насильству. Активізовано захист дітей, які стали свідками або постраждали від таких злочинів. Реалізується пілотний проєкт імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини”, – зауважив Костін.

Нагадаємо, за минулий рік лише на Донеччині працівники Служби безпеки України виявили близько 300 колаборантів. Вироки отримали 37 злочинців.

Раніше ZMINA повідомляла, що з 24 лютого 2022 року, початку повномасштабної агресії Росії проти України, правоохоронці скерували до суду тисячі обвинувальних актів, зокрема за статтями “Державна зрада” та “Колабораційна діяльність”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter