Викриття державних зрадників та колаборантів: Офіс генпрокурора скерував до суду тисячі обвинувальних актів

Дата: 01 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці з 24 лютого 2022 року, початку повномасштабної агресії Росії проти України, скерували до суду тисячі обвинувальних актів, зокрема за статтями “Державна зрада” та “Колабораційна діяльність”.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора (ОГП).

Фото з відкритих джерел

Всього до суду скеровано обвинувальних актів за статтями:

  • державна зрада – 1456;
  • колабораційна діяльність – 2934;
  • пособництво державі-агресору – 222; 
  • несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну – 237;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України – 1191.

Станом на кінець вересня українські правоохоронці розслідували 7 556 кримінальних проваджень щодо колабораційної діяльності та 2 279 проваджень щодо глорифікації учасників російської збройної агресії проти України.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA дослідив 691 вирок за різними частинами статті 111-1 КК України та сім вироків за статтею 111-2 КК Україну в Єдиному державному реєстрі судових рішень і вказав на очевидну недосконалість законодавства на практиці

Правозахисники закликали владу внести якісні зміни, щоб врегулювати, зокрема передбачуваність законодавства про колабораційну діяльність. 

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, рекомендувала українській владі внести зміни до Кримінального кодексу, щоб уточнити визначення колабораціонізму. Також комісія рекомендувала провести подальше розслідування ймовірних випадків застосування тортур та жорстокого поводження щодо людей, яких українські правоохоронці підозрюють у колабораціонізмі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter