За 2023 рік СБУ виявила у Донецькій області близько 300 колаборантів

Дата: 23 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У поточному році працівники Служби безпеки України виявили на Донеччині близько 300 колаборантів. Вироки отримали 37 злочинців.

Про це пише “Укрінформ” із посиланням на керівницю пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галину Прищепу.

Джерело: Shutterstock

З початку 2023 року співробітниками СБУ на Донеччині було викрито до 300 колаборантів, отримали вироки вже 37. Тоді як минулого року в регіоні було виявлено 241 колаборанта, вироки тоді отримали сім осіб”, – поінформувала Прищепа.

За її словами, СБУ також продовжує роботу з документування злочинної діяльності колаборантів, які займалися проведенням так званого “Єдиного дня голосування” у 2023 році.

Стосовно документування виборів на тимчасово окупованих територіях – так званий Єдиний день голосування – в рамках кримінальних проваджень ми повідомили про підозру 26 представникам окупаційних адміністрацій та їхнім кураторам на тимчасово окупованих територіях“, – додала керівниця пресслужби ГУ СБУ.

За 2023 рік слідчі зареєстрували 180 кримінальних проваджень стосовно проведення виборів на тимчасово окупованих РФ територіях України.

Раніше ZMINA повідомляла, що з 24 лютого 2022 року, початку повномасштабної агресії Росії проти України, правоохоронці скерували до суду тисячі обвинувальних актів, зокрема за статтями “Державна зрада” та “Колабораційна діяльність”.

Нагадаємо, Центр прав людини ZMINA дослідив 691 вирок за різними частинами статті 111-1 КК України та сім вироків за статтею 111-2 КК Україну в Єдиному державному реєстрі судових рішень і вказав на очевидну недосконалість законодавства на практиці

Правозахисники закликали владу внести якісні зміни, щоб врегулювати, зокрема передбачуваність законодавства про колабораційну діяльність. 

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, рекомендувала українській владі внести зміни до Кримінального кодексу, щоб уточнити визначення колабораціонізму. Також комісія рекомендувала провести подальше розслідування ймовірних випадків застосування тортур та жорстокого поводження щодо людей, яких українські правоохоронці підозрюють у колабораціонізмі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter