Житель Підмосков’я висловився проти війни, а потім написав донос сам на себе

Дата: 26 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Житель Красногорська у Підмосков’ї написав донос сам на себе: за його словами, він напідпитку розмалював стіну будинку синьою та жовтою фарбами та написав “Ні війні”, а потім “усвідомив провину та вирішив здатися”.

Загалом Роскомнагляд за пів року отримав 144 835 доносів, майже половина з них стосувалася поширення інформації про війну, повідомило видання The Insider.

Фото з відкритих джерел

Письмових звернень було 19 067, усних — 101, в електронному форматі — 125 667. Це на 25,5% більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Щодо поширення так званих “фейків про спецоперацію” та “заборонених матеріалів” до російського регулятора надійшло 63 592 звернення. Згідно з інформацією на сайті Роскомнагляду, це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Ще 15 799 звернень стосувалися роботи Роскомнагляду у сфері зв’язку. Найменша частина звернень стосувалася сфери масових комунікацій — 4 179.

Як пише The Insider, з початком повномасштабної агресії проти України в ​​Росії поширилася культура доносів. Саме після таких “звернень” часто порушують адміністративні та кримінальні справи про “дискредитацію” та “фейки” про російську армію.

Доносять росіяни й на близьких родичів. Так, мешканець Підмосков’я написав донос у поліцію на дружину, бо та критикувала війну, а москвичка донесла на свого сина за ухилення від військової служби в умовах “спецоперації”.

Нагадаємо, що в березні у Росії набув чинності закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил. Він дозволяє ув’язнювати до 15 років тих, хто поширює інформацію про війну, яку влада РФ називає неправдою.

Багато росіян отримали штрафи за цією статтею. До прикладу, Михайла Желтоновського із Брянська оштрафували після доносу сусідки за те, що вивісив дві синьо-жовті стрічки на балконі власної квартири. 

Сплатити 30 тисяч рублів штрафу довелось подружжю Оксани та Олександра Веселових, які під час відпочинку в місті Нальчик опинились у камері СІЗО. Сталося це після того, як сусіди за столиком почули їхню розмову про Україну та донесли силовикам. Веселових не одразу хотіли затримувати навіть ефесбівці, які приїхали на виклик, однак чотири жінки, що підслухали діалог подружжя, були дуже наполегливими.

8 липня Міщанський районний суд Москви у Росії засудив муніципального депутата Красносельського району Олексія Горінова до семи років колонії за поширення “завідомо неправдивої інформації” про російських військових.

Проти муніципального депутата Красносельського району Москви Іллі Яшина порушили кримінальну справу щодо “фейків” про армію РФ: у квітні 2022 року на своєму ютуб-каналі він розповів про вбивства в Бучі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter