Росія має припинити переслідування Іллі Яшина, який розповідав про війну в Україні, – Amnesty International

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Російська влада має негайно припинити переслідування опозиційного політика, муніципального депутата Красносельського району Москви Іллі Яшина, стосовно якого порушили кримінальну справу щодо “фейків” про армію РФ: у квітні 2022 року на своєму ютуб-каналі він розповів про вбивства в Бучі.

З таким закликом виступила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Ілля Яшин у суді перед арештом на 15 діб, 29 червня 2022 року. Фото: Олександр Земляниченко / AP / Scanpix / LETA

“Жорстокий утиск прав у Росії триває. Після вторгнення в Україну російська влада стала ще нахабнішою у своїх спробах змусити замовкнути політичну опозицію, активістів і всіх, хто не згоден із владою”, – заявила директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс.

Вона назвала Яшина одним з небагатьох опозиціонерів, які донедавна залишалися в країні й не перебували за ґратами, і заявила, що він має бути звільнений негайно та беззастережно, а ганебна криміналізація свободи слова в РФ має припинитися.

Нагадаємо, що Яшин в ефірі свого ютуб-каналу наводив уривок із сюжету BBC про трагедію в Бучі, а потім розбирав аргументи російської пропаганди, яка намагалася довести, що російські військові не вбивали мирних жителів, а свідчення розправи – постанова українських спецслужб.

12 липня адвокат Яшина повідомив, що головне слідче управління слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу проти його клієнта. Політика, який відбуває 15 діб так званого адміністративного арешту за фіктивним звинуваченням у “непокорі працівникові міліції”, звинуватили в “поширенні свідомо неправдивої інформації про дії ЗС РФ”. Приводом стало обговорення на ютуб-каналі Яшина вбивств мирних жителів у Бучі російськими військами.

Напередодні в політика вдома провели обшук, куди його привезли прямо зі спецприймача, де той відбував адміністративний арешт. Того ж вечора обшук провели в помічниці Яшина Вероніки Шульгіної. У неї вилучили всю техніку – ноутбук, телефон та флешки. 

Якщо суд визнає провину Яшина, йому загрожуватиме до 10 років позбавлення волі.

Статтю 207.3 кримінального кодексу про фейки щодо російської армії, запроваджену після вторгнення РФ в Україну, вже застосовували проти однодумця Яшина по Раді депутатів Красносельського району Москви Олексія Горінова. Він став першою людиною, засудженою за цією статтею. 8 липня його засудили до семи років позбавлення волі за те, що він назвав дії Росії війною, а не “спецоперацією”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter