Журналісти знайшли майже два десятки фінів, які воюють на боці бойовиків на Донбасі

Дата: 23 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Майже 20 громадян Фінляндії воюють на боці проросійських бойовиків на Донбасі. 

Про це йдеться в розслідуванні фінського видання Yle.

Йоган Бекман. Фото: rusplt.ru

Серед фінів, які підтримують бойовиків, знайшли, зокрема, Йогана Бекмана, який у 2014-му оголошував про нібито створення “представництва Донецької Народної Республіки” у Фінляндії. Його називають ключовою фігурою серед фінських бойовиків, адже саме за його сприяння більшість із них потрапила на непідконтрольні українському уряду території. 

Також у лавах терористів виявили чоловіка на прізвисько Лаурі Карху – автора книжки про події на Донбасі. У ній він розповідає, наприклад, про те, як отримував від них гроші, а також згадує про випадок, коли, патрулюючи блок-пости, зустрів місію ОБСЄ. Зі спостерігачами фін розмовляв російською, прикидаючись місцевим. 

Законодавство Фінляндії не забороняє громадянам брати участь у воєнних конфліктах за кордоном, але в разі скоєння воєнних злочинів вони можуть бути притягнуті до відповідальності. Журналісти, які готували розслідування, зазначають, що після спілкування з низкою джерел в них склалося враження, що проти фінських бойовиків не ведуть жодного розслідування.

Фото: AFP

Відомо, що лідеркою серед європейських країн за кількістю вироків найманцям, які воювали в Україні на боці бойовиків, є Чехія. Цього року там правоохоронці провели масштабну операцію, в межах якої затримали щонайменше п’ятьох громадян, яких підозрюють у підтримці бойовиків на Сході України. Як розповів один із затриманих, ними керували співробітники російського ГРУ, які працювали в посольстві в Празі. 

Проте іноземних бойовиків затримують не тільки в Чехії. Навесні в Італії спочатку затримали 50-річного колишнього поліцейського, який воював на боці терористів, а згодом – 28-річного італійця на прізвисько Іван із міста Мессіна. Знайшли найманця завдяки аналізу міжнародних фінансових потоків та даних, наданих фейсбуком. 

Українські правоохоронці кажуть, що наразі ідентифікували понад 200 іноземців, які воювали проти української армії на Донбасі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter