У Чехії затримали п’ятьох людей, які воювали на боці бойовиків на Донбасі

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Національний центр проти організованої злочинності Чехії  провів масштабну операцію, в межах якої затримали щонайменше п’ятьох громадян країни, яких підозрюють у тому, що вони воювали на Донбасі на боці проросійських бойовиків.

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

Ілюстративне зображення. Фото: pragueresident.com

У масштабній операції по всій країні взяли участь сотні поліцейських. За інформацією місцевих медіа, правоохоронці побоювалися, що підозрювані захищатимуться від примусового арешту, адже багато з них мають легальну зброю вдома. 

Затриманих підозрюють у тому, що вони виїжджали або організовували поїздки громадян Чехії до України для участі в бойових діях на боці проросійських бойовиків. Як розповів один з підозрюваних, затриманими керували співробітники ГРУ, які працювали в російському посольстві в Празі. Нещодавно їх вислали з країни. Чеські журналісти не відкидають, що затримані контактували з деякими з депортованих дипломатів. 

Це не вперше, коли в Чехії затримують та судять громадян за участь у конфлікті на Донбасі в складі проросійських бойовиків. У грудні минулого року чеха Павела Кафку позбавили волі за це на три роки. На суді чоловік стверджував, що вступив до проросійської групи у фейсбуку, на кшталт “Росія – наш справжній друг”, де побачив заклики їхати на Схід України. Згодом він зробив російську візу і поїхав на Донбас начебто “допомагати цивільним, бездомним і працювати в лікарні”, однак, як змогло довести обвинувачення, насправді чоловік брав участь у реальних бойових діях проти українських військових.

Документи, що підтверджували участь Кафки в конфлікті на Донбасі на боці проросійських бойовиків. Фото: фейсбук-сторінка yevhen.perebyinis

Незадовго до цього чеський суд відправив за ґрати за участь у конфлікті на Донбасі й білоруса Олексія Фадєєва. Чоловік також стверджував, що у 2014 році з повідомлень у мережі дізнався про те, що владу в Україні нібито захопили “фашисти”, а згодом бачив відеозаписи, на яких начебто були зафіксовані “звірства”, що відбувалися на сході. 

Чеські правоохоронці стверджували, що Фадєєв з листопада 2014 до травня 2016 року неодноразово виїжджав з Чехії, щоб виконувати різноманітні воєнні завдання в лавах так званої “республіканської гвардії ДНР”. Він перетинав кордон з Україною, куди йому допомагав дістатися чеський військовослужбовець Ерік Ешту і Засуджений умовно за службу в "іноземних збройних силах" і позбавлений чеського військового звання., через російський Ростов-на-Дону, де отримував зброю. 

За інформацією чеських медіа, кількість справ у країні щодо громадян, які воювали на боці бойовиків на Донбасі, вже сягнула двох десятків. 

Нагадаємо, що проти більш ніж двох сотень іноземців, які воювали за бойовиків на Донбасі, в Україні відкрили справи.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter