Чеський суд відправив до в’язниці білоруса за участь у конфлікті на Донбасі

Дата: 22 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Суд у Празі засудив до чотирьох з половиною років позбавлення волі за допомогу проросійським сепаратистам на Сході України громадянина Білорусі Олексія Фадєєва.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Міський суд Праги почав розгляд справи проти Фадєєва в липні поточного року. За версією слідства, з листопада 2014 до травня 2016 року чоловік неодноразово виїжджав із Чехії, щоб виконувати різноманітні воєнні завдання в лавах так званої “республіканської гвардії ДНР”. Він перетинав кордон з Україною, куди йому допомагав дістатися чеський військовослужбовець Ерік Ешту і Засуджений умовно за службу в "іноземних збройних силах" і позбавлений чеського військового звання., через російський Ростов-на-Дону, де отримував зброю. Чоловік нібито займався патрулюванням та брав активну участь у боях проти українських військових.

Однак сам білорус заявляв, що його перебування на Донбасі не було терористичним актом, бо він був там, щоб допомогти людям. Він розповів, що у 2014 році дізнався про те, що владу в Україні нібито захопили “фашисти”, а згодом бачив у мережі відеозаписи, на яких начебто були зафіксовані “звірства”, що відбувалися в Україні, та згадував про організацію “Правий сектор”.

Міський суд Праги засудив Фадєєва за участь в організованій злочинній групі. Вирок, як зазначають журналісти, також передбачає депортацію з Чехії на чотири роки.

“На підставі наданих доказів суд дійшов висновку, що підсудний винен, але не був задоволений юридичною кваліфікацією та описом діяння в обвинувальному висновку”, – заявила на підтримку вироку голова кримінальної палати Ленка Чихларжова.

Нагадаємо, що, за даними Офісу генпрокурора, проти більш ніж сотні іноземців, які воювали за бойовиків на Донбасі, в Україні відкрили справи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter