Громадянина Чехії, який воював на боці так званої “ДНР”, позбавили волі на три роки

Дата: 06 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Празький Верховний суд змінив вирок для Павела Кафки за участь у збройному конфлікті на території України з умовного на реальний термін.

Про це в Facebook написав посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Фото: https://www.facebook.com/yevhen.perebyinis

“Йдеться про громадянина Чехії Павела Кафку, який у 2015-2016 рр. воював на боці Росії на Донбасі. У липні ц.р. крайовий суд в м. Ческе Будєйовіце за “участь в організованому злочинному угрупованні” засудив його до трьох років умовного покарання з відстрочкою на п’ять років, після чого і прокурор, і сам підсудний подали апеляції. І ось 3 грудня справу розглянула апеляційна інстанція – празький Верховний суд. Результат – вирок змінено з умовного на реальний! І вирок – остаточний. Тепер П.Кафка матиме три роки у в’язниці, щоб подумати, чи справді цей “рускій мір” був того вартий”, – написав Євген Перебийніс.

За словами посла, в суді Кафка стверджував, що вступив до проросійської групи на Facebook, на кшталт “Росія наш справжній друг”. Побачив там відповідні заклики, зробив російську візу і поїхав на Донбас начебто “допомагати цивільним, бездомним і працювати в лікарні”. Як, однак, змогло довести обвинувачення, насправді Кафка брав участь у реальних бойових діях проти Збройних сил України у складі незаконних військових формувань.

“Цей реальний термін ув’язнення проти чеського громадянина, що воював на Донбасі – важливий прецедент. Досі це були або умовні вироки (як проти Е.Ешту), або заочні (як у випадку з О.Грундом), або проти іноземців (громадянин Білорусі А.Фадєєв). Таких “героїв” у Чехії ще кілька десятків. Більшість з них продовжують переховуватися на Донбасі. Проте важливо, що чеські правоохоронці і суди поступово, але цілеспрямовано так чи інакше притягають їх до відповідальності. Переконаний, що рано чи пізно всі вони за свої злочини опиняться на лаві підсудних”,  — повідомив посол.

Нагадаємо, що наразі Офіс генерального прокурора розслідує кримінальні провадження щодо 250 іноземних громадян у складі проросійських бойовиків на Донбасі.

Із 2014 року до теперішнього часу, бойовикам на Донбасі допомагали щонайменше два громадянина Болгарії, сім – Вірменії, один – Грузії, 19 – Італії, 27 – Іспанії, 12 – Казахстану, три – Литви, 26 – Молдови, два – Нідерландів та п’ять – Німеччини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter