Українські слідчі ідентифікували 260 іноземців, які брали участь у війні проти України на боці Росії, – Мамедов

Дата: 27 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці ідентифікували 260 громадян 32 іноземних держав, які під час російської агресії воювали проти Збройних сил України на Донеччині, Луганщині та в тимчасово окупованому Криму. 

Про це під час вебінару “Універсальна юрисдикція щодо воєнних злочинів: що варто знати Україні” повідомив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, передає кореспондент видання ZMINA.  

Гюндуз Мамедов

Заступник генпрокурора повідомив, що п’ятеро громадян Німеччини та 27 громадян Іспанії брали участь у боях в Україні на боці Російської Федерації. 

“Ми надсилаємо міжнародні доручення про надання інформації нашим колегам і намагаємося пояснити, що ці громадяни здебільшого можуть бути причетні не лише до порушення конвенції про найманство, а й до скоєння тяжких міжнародних злочинів”, – сказав він.  

Мамедов також висловив сподівання, що Верховна Рада таки проголосує законопроєкт про воєнних злочинців №2689 у другому читанні, який дозволить ефективно переслідувати міжнародних злочинців за скоєні в Україні злочини. 

Раніше заступник генпрокурора повідомляв, що українські правоохоронці розслідують понад 20 тисяч кримінальних правопорушень у більш ніж 5 тисячах проваджень стосовно злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом.

Нагадаємо, у вересні 2020 року парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт про воєнних злочинців №2689, який має гармонізувати Кримінальний кодекс України з міжнародним кримінальним правом. Правозахисники та потерпілі від катувань під час російсько-української війни неодноразово закликали парламент ухвалити документ. З такими самими закликами до України виступали й у ПАРЄ.

До другого читання до законопроєкту надійшло 123 правки. Проти переслідування за воєнні злочини й злочини проти людяності в Криму та на Донбасі виступили, зокрема, депутати від “Європейської солідарності” та “Опозиційної платформи – За життя”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter