Журналісти “Схем” ідентифікували російських саперів, які замінували Харківщину

Дата: 01 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Журналісти проєкту “Схеми” ідентифікували  щонайменше 13 нагороджених російських саперів з 69 окремого морського інженерного полку, який замінував частину Харківщини. Крім того, журналісти зʼясували, що серед мін, які використовували окупанти, були заборонені міжнародними конвенціями типи протипіхотних мін.

Про це йдеться у новому розслідуванні. 

Як йдеться у розслідуванні, встановити особи та підрозділи саперів вдалось за допомогою списків на представлення цих саперів до нагород за роботи із замінування українського регіону. Ці документи журналісти виявили на флешці, яку російські військові залишили в одному з пунктів дислокації на Харківщині.

Так, до мінування були залучені сапери з 69 окремого морського інженерного полку, а також з 295 та 340 окремих інженерно-саперних батальйонів, 254 та 488 мотострілецьких полків.

Серед них і ті, кого командування 11 Армійського корпусу Балтійського флоту пропонувало представити до державних нагород за “видатні успіхи”. Зокрема 28-річний Нікіта Лабоськін, 24-річний сержант Олександр Няшин з Тюменської області та 28-річний Андрій Назаров з Калінінграда.

Усіма ними керував 33-річний капітан Олександр Кузнєцов з Тюменської області РФ. Він – командир інженерно-саперної роти 69 полку. Його також пропонували нагородити орденом Мужності за те, що встановив поблизу Балаклії “десятки мінних полів та загороджень”, а також за те, що Кузнєцов “особисто брав участь у підготовці та навчанні фахівців”.

Міноборони України повідомило журналістам, що у період з моменту деокупації Балаклії у вересні 2022 року по грудень 2023-го за участі цивільних зафіксовані 33 інциденти, “повʼязані з вибухонебезпечними предметами”, у результаті чого загинули загалом семеро осіб.

Також журналісти знайшли на позиціях російських військових накладні про міни, які підрозділи інженерних військ отримували для мінування об’єктів з польового розхідного складу. Як свідчать ці накладні, серед завезених в Україну мін були заборонені типи протипіхотних мін, зокрема ПМН-2.

Нагадаємо, що 30% території України забруднені вибухонебезпечними предметами, це – більш ніж 174 тисячі квадратних кілометрів.

Від початку широкомасштабного вторгнення саперні групи Держспецтрансслужби загалом виявили, вилучили й знешкодили 103 067 вибухонебезпечних предметів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter