Журналісти просять пояснити, як до Авдіївки, в’їзд до якої цивільним заборонено, потрапили фотографи Ліберови

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Фотографи Костянтин і Влада Ліберови побували в Авдіївці на Донеччині: про це свідчать фото, оприлюднені ними 12 квітня в інстаграмі. Місто перебуває в “червоній зоні”, тож відвідувати його цивільним, зокрема й представникам медіа, заборонено.

На це звернула увагу виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Скриншот зі сторіз в інстаграмі Ліберових

“До нас звертаються журналісти з питанням порекомендувати, до кого звернутися, щоб теж попрацювати в Авдіївці, як ці знамениті фотографи. Або вони порушники наказу Головнокомандувача, або ми спостерігаємо вибірковий підхід, що є порушенням Конституції України”, – написала вона у фейсбуку.

Медіаекспертка публічно звернулася з проханням пояснити, як це стало можливим, до заступниці міністра оборони Ганни Маляр і представниці Офісу президента України Ірини Побєдоносцевої

У коментарях під публікацією своє обурення ситуацією висловили журналісти, які працюють з військовою тематикою.

Так, фотожурналіст Костянтин Чернічкін написав: “Одних журналістів затримують у Херсоні, бо не мали якоїсь локальної акредитації, яка ніяк не регламентується новими правилами, а інші “фотографи” заїжджають туди, де офіційно нікому не можна, – бо мають своїх десь нагорі. Та що там, хіба вперше, вибіркове право – наша традиція”. 

Журналіст Стас Козлюк у коментарі ZMINA сказав, що історія з обмеженням доступу медійників до зони бойових дій, зокрема до лінії фронту, не нова.

“Я вже казав багато разів: таке вже було, десь із 2015 року. Тоді Міноборони запровадило акредитації, щоб якось контролювати, обліковувати журналістів, які працюють на лінії фронту. І це нормально: встановлювати правила, за якими ми маємо працювати”, – вважає він.  

Тоді теж бували випадки недопуску на фронт, і на це були певні зрозумілі причини, уточнив журналіст.

“Що маємо зараз? Правила нібито встановлені для всіх журналістів (підкреслюю: для всіх), про що казали й речники Генштабу, і пресофіцери тощо. Журналістів поставили в певні рамки, але, виявляється, правила працюють не для всіх, і є ті, хто все ж таки має доступ до “червоної зони”. Питання: як вони туди потрапили?” – сказав Стас Козлюк.

На його думку, ситуація з Ліберовими – це претензія не так до їхньої роботи, як до того, що правила для всіх журналістів не працюють, а “червона зона”, виявляється, може для когось “пожовтіти”.

“Або публічно озвучте пул медіа, які мають право їздити до “червоної зони”, поясніть, за якими критеріями вони обрані, або перестаньте вже нам розповідати, що всі однакові в рівнях доступу і мають рівні права”, – сказав медійник.

Раніше група журналістів, які висвітлюють події російсько-української війни, вже виступила з вимогою до влади скасувати списки медіа, що можуть працювати в “червоних зонах”. Про існування таких списків у коментарі “Детектору медіа” розповів воєнний кореспондент Мар’ян Кушнір.

За його словами, працювати в “червоних зонах” дозволили лише журналістам каналів, які виробляють телемарафон “Єдині новини”. Онлайн-медіа та інших каналів, які не входять у марафон, у списку немає.

Про списки тих, кому дозволено працювати в “червоній зоні”, журналісти дізналися від колег, чиї імена потрапили до цього переліку, а документ, за словами медійників, засекречений.

Інформацію про існування списків підтвердила журналістка Анастасія Горпінченко. Вона виклала копію електронного листування з пресофіцером однієї з бригад (без прізвища), який написав у повідомленні, що “ситуація змінилася”, тож тепер пресофіцери можуть працювати лише з тими, хто працює над контентом “Єдиних новин”.

Нагадаємо, що в Україні з 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Водночас командувачі в районах відповідальності отримали право визначати “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи медійників. У “червоній” медійникам працювати заборонено, в “жовтій” можна перебувати лише в супроводі пресофіцера або іншої уповноваженої особи, у “зеленій” можна працювати вільно.

Згодом очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Збройні сили України здатні забезпечити супровід акредитованих представників ЗМІ для роботи в так званій жовтій зоні.

Водночас із критикою нового порядку акредитації журналістів і зонування територій, де ведуться бойові дії, виступили МедіарухКомітет захисту журналістів та “Репортери без кордонів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter