Українські журналісти оголосили про створення незалежної профспільноти “Медіарух”

Дата: 16 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Українські журналісти 16 листопада, у День працівників радіо, телебачення та зв’язку, оголосили про створення професійної спільноти “Медіарух” – самоврядної організації медійників, яка зможе “протистояти системі політичного та комерційного тиску на свободу слова”.

Про це стало відомо із заяви, оприлюдненої на фейсбук-сторінці головної редакторки “Української правди” Севгіль Мусаєвої

Джерело: pexels.com

У тексті заяви наголошується, що за сім років після Революції гідності незалежність української журналістики знову опинилася під загрозою: анонімні канали, ботоферми, олігархічні медіа, які служать лише на догоду власникам, витісняють професійні стандарти, бізнесмени нівечать видання, а влада, яка мала б захищати свободу слова, намагається приборкати медіа.

“Ми звертаємося до тих журналістів, які залишаються чесними попри обставини. Які керуються стандартами, а не побажаннями. Які не оцінюють, а цінують своє слово. Настав час єднатися. Незабаром нові вибори. А кожен із вас знає, що це значить. Новий тиск олігархів, власників, політиків, влади”, – заявили ініціатори створення Медіаруху.

Джерело: фейсбук-сторінка Севгіль Мусаєвої

Долучитися до профспільноти можуть як штатні журналісти, так і фрилансери з усієї України, працівники загальнонаціональних і регіональних медіа. Щоб доєднатися до Медіаруху, треба перейти за посиланням.

Офіційна інформація про роботу спільноти надходитиме у вигляді розсилання.

Заява відкрита для підписання, щоб зголоситися, надішліть повідомлення на пошту aianitskyi@gmail.com. 

Станом на ранок 16 листопада заяву підписали більш ніж 30 медійників, зокрема Севгіль Мусаєва, Мирослава Барчук (Суспільне), Анна Бабінець (“Слідство.інфо”), Андрій Яніцький (“Еспресо”), Наталія Лигачова (“Детектор медіа”), Оксана Романюк (Інститут масової інформації), Євгенія Моторевська (Hromadske), Анна Миронюк (журналістка звільненої редакції Kyiv Post), Андрій Куликов (Громадське радіо), Денис Бігус (Bihus.info), представники медіа Запоріжжя, Черкас, Луцька, Херсона та інші.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на англомовне видання Kyiv Post тиснули генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та депутати від “Слуги народу”.

Нагадаємо, колектив Kyiv Post 8 листопада заявив про те, що їм оголосили про негайне закриття газети та закрили доступ до сайту. Журналісти переконані, що власник, одеський забудовник Аднан Ківан, намагається позбутися “незручних, чесних та принципових журналістів”, щоб потім запустити видання з новою командою.

Водночас на сайті Kyiv Post з’явилося повідомлення від імені Ківана про зупинення роботи видання на короткий час для перезавантаження.

Мусаєва, посилаючись на власні джерела, повідомила, що “проблеми в редакції почалися кілька тижнів тому і пов’язані з тиском на Ківана з боку Офісу президента”.

Посли Євросоюзу та Великої Британії засудили закриття Kyiv Post. Зокрема, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас наголосив на тому, що йому “сумно чути про закриття Kyiv Post”, а також попередив про те, що Україна ризикує “втратити його з наслідками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter