Посли ЄС і Великої Британії засудили закриття Kyiv Post і попередили про можливі наслідки для України

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Іноземні посли засудили закриття англомовного видання Kyiv Post, про яке стало відомо 8 листопада, а також зазначили, що Україна може втратити його “з наслідками”.

Про це пише “Бабель“.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас написав у твіттері, що йому “сумно чути про закриття Kyiv Post”.

“Це було перше англомовне джерело для більшості іноземців – сьогодні Україна ризикує втратити його з наслідками”, – попередив він.

Джерело: скриншот твіттеру Матті Маасікаса

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сімонс також прокоментувала ситуацію.

“Здивована раптовим рішенням закрити газету Kyiv Post, що була прикладом незалежної журналістики впродовж 25 років і відігравала важливу роль у підтримці реформ і демократії в Україні. Недобрий день для незалежних медіа. Сподіваюся, видання скоро повернеться”, – написала вона у своєму твіттері.

Джерело: скриншот твіттеру Мелінди Сіммонс

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен також заявила, що її “турбує те, що газету закрили, а всю редакцію прибрали”.

Джерело: скриншот твіттеру Анки Фельдгузен

Посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг назвав видання “одним з найпотужніших джерел у світі новин та аналізу України”.

“Вільні та незалежні ЗМІ в Україні потребують захисту на кількох фронтах. Сумний день”, – написав він у твіттері.

Джерело: скриншот твіттеру Тобіаса Тіберга

Нагадаємо, що колектив Kyiv Post 8 листопада заявив про те, що їм оголосили про негайне закриття газети та закрили доступ до сайту. 

Це сталося на тлі нещодавніх заяв власника видання, одеського забудовника Аднана Ківана про розширення Kyiv Post та запуск україномовного медіа під відповідним брендом, які стали цілковитою несподіванкою для членів редакції.

Вони вважають, що власник намагається позбутися “незручних, чесних та принципових журналістів”, щоб потім запустити видання з новою командою.

Водночас на сайті видання з’явилося повідомлення від імені Ківана про зупинення роботи видання на короткий час для перезавантаження.

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва, посилаючись на власні джерела, повідомила, що “проблеми в редакції почалися кілька тижнів тому і пов’язані з тиском на Ківана з боку Офісу президента”.

Фото обкладинки – з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter