Журналістів ZIK, NewsOne та “112 Україна” хочуть позбавити акредитації в Раді: чи законно це?

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді ініціюють ухвалення постанови щодо зупинення акредитації в парламенті працівників телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

З такою пропозицією виступила нардепка Ірина Фріз

Ірина Фріз. Фото: “Європейська солідарність”

З ідеєю позбавити акредитації журналістів телеканалів, що транслюють мову ворожнечі та наративи російської пропаганди, у парламенті виступають не вперше. У 2019 році голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар навіть розповідала, що СБУ нібито має список медійників, які працюють на російські спецслужби.

“4 тисячі акредитованих журналістів у Верховній Раді – це маразм. Більша частина цих людей займається там казна-чим, але не висвітленням діяльності парламенту. У сучасному світі нескладно перевірити, написав журналіст хоча б кілька слів про парламент чи ні. Досить ввести в пошуковик його ім’я разом зі словосполученням “Верховна Рада”, – говорила тоді вона. 

Один з гучних випадків позбавлення журналістів акредитації в Раді відбувся в жовтні минулого року, коли апарат парламенту, спираючись на рішення Комітету з питань свободи слова, анулював акредитацію низки журналістів, зокрема членів незалежної розслідувальної агенції “Слідство.Інфо”. Причиною позбавлення для них стало “невсебічне висвітлення роботи органу”. 

Журналісти працюють у кулуарах парламенту. Фото: Верховна Рада України

Виявилося, що пресслужба Апарату ВР раз на рік проводить перевірку: надсилає до медіа листи з проханням надати матеріали “незалежно від того, в якій тональності вони написані”. У 2020-му з 22 ЗМІ відповідь надали лише три видання.

Із критикою рішення в жовтні 2020-го виступали медіаюристи, які нагадували, що, згідно з нормами Закону “Про інформацію”, зміст матеріалів ЗМІ / журналіста не може бути підставою для ненадання / позбавлення акредитації. Згодом у парламенті вибачилися за таку поведінку та скасували свій наказ. 

Коментуючи нову ініціативу депутатки Фріз, юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров наголосив, що наразі не зрозуміло, як саме хочуть оформлювати припинення акредитації ZIK, NewsOne та “112 Україна”.

Після набрання законної сили указом президента про санкції щодо цих медіа вони фактично перестали бути телеканалами. Однак положення, яке регламентує надання акредитації в парламенті, не передбачає її позбавлення через припинення діяльності.

Фото: Страна

“Наразі ці юридичні особи залишаються зареєстрованими українськими юридичними особами, їхні працівники залишаються їхніми працівниками, проте юридичні особи не мають статусу засобів масової інформації, а їхні працівники, відповідно, не мають статусу журналістів. Фактично наразі немає правових підстав допуску цих осіб до приміщення, однак як саме оформлюватимуть припинення акредитації, наразі мені важко сказати”, – зауважив експерт у коментарі ZMINA.

Нагадаємо, що нещодавно президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі. 

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, адже, наприклад, Національна спілка журналістів засудила такі дії влади, але з їхньою думкою погодилися не всі експерти та правозахисники. 

Читайте також розбір ZMINA про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова.

Фотографія обкладинки з відритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter