“Не всебічно висвітлюють роботу органу” – “Слідству.Інфо” і ще сотні журналістам заборонили відвідувати Раду

Дата: 28 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Апарат Верховної Ради, спираючись на рішення Комітету з питань свободи слова та інформації, анулював акредитацію журналістів незалежної розслідувальної агенції “Слідство.Інфо” через те, що вони “не всебічно висвітлюють роботу органу”. 

Лист, у якому про це йдеться, на своїй сторінці у фейсбуку розмістила керівниця видання Анна Бабінець. 

Так, у листі від пресслужби Апарату ВР до Бабінець пишуть, що метою акредитації є “надання можливостей для всебічного, об’єктивного та збалансованого висвітлення журналістами діяльності ВР”.

У ньому також зазначають, що просили “Слідство.Інфо” надіслати матеріали щодо висвітлення діяльності парламенту за 2019–2020 роки акредитованими від видання кореспондентами. Однак протягом місяця пресслужба не отримала відповіді, а її “власний моніторинг не підтвердив наявність матеріалів”. 

З огляду на це Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував пресслужбі Апарату ВР припинити акредитацію видання та анулювати акредитаційні картки його журналістів.

Так орган і зробив, зазначивши, що акредитація “Слідства.Інфо” не відповідає меті. 

“Це наш проєкт “Посіпаки” про помічників народних депутатів змусив ВР нарешті почати оприлюднювати імена помічників, які раніше були засекречені. Це наш фільм “Клуб книголюбів” розповів про те, як продаються голоси в парламенті. Це ми розповіли всім про куплене румунське громадянство парламентаря Олександра Дубінського. Це ми знайшли приховану закордонну нерухомість нардепів Палиці та Гереги. А нещодавно показали, як депутати-багатії звертаються по грошову допомогу з бюджету. Якої ще всебічності вам треба? Тобто депутатів, які не ходять на роботу, ви не позбавляєте мандату, а журналістів, які викривають парламентарів, позбавляєте акредитації?” – відреагувала Бабінець.
 
Вона зазначила, що листа від Апарату ВР із проханням надати публікації видання не отримувало, а акредитація в парламенті не передбачає “ніякого виробітку матеріалів”.  
 
Бабінець додала, що видання оскаржуватиме рішення Апарату ВР та вбачає в ньому наступ на свободу слова й тиск на незалежні медіа з боку державних органів.  
 
Як повідомила директорка Інситуту масовї інформації Оксана Романюк, крім “Слідство. Інфо”, аналювали ліцензії ще низки ЗМІ, зокрема “Громадське телебачення Донбасу” та “НикВести”. 
 
Комітет з питань свободи слова також опублікував аудіозапис засідання, під час якого обговорювали позбавлення журналістів акредитації. Під час нього йшлося, що пресслужба Апарату ВР раз на рік проводить таку перевірку – надсилає листи з проханням надати матеріали “незалежно від того, в якій тональності вони написані”. Цього разу з 22 двох ЗМІ відповідь надали лише три видання.
 
Питання про анулювання акредитації підняли, зокрема, з огляду на обмеження кількості журналістів, які можуть зайти до парламенту, через карантин.  
 
“Якщо вони ігнорують запитання пресслужби, то їх треба позбавити акредитації. Якщо людина не пише, а посвідчення їй потрібно лише для того, щоб пройти в парламент, то це не чесно стосовно тих журналістів, які реально працюють. Коли відбуватимуться події, на яких може бути присутня невелика кількість ЗМІ, вони можуть на неї не потрапити”, – говорять представниці пресслужби на аудіозаписі.  
 
Згодом депутатка від “Слуги народу” і членкиня комітету з питань свободи слова Тетяна Циба, яка була присутня на засіданні комітету, відзначила, що питання про акредитації дійсно розглядали і виносили по ньому рішення. Водночас вона додала, що “комітет не знайомився зі списком, щоб не отримати звинувачення у заангажованості і поділі журналістів на хороших/поганих”.
 
“Про те, що до списку потрапили й реальні, поважні медіа ми дізналися тільки сьогодні, що наштовхує на думку про те, що пресслужба ВР або погано виконала свої обов’язки з моніторингу, або навмисно допустила потрапляння у список таких медіа. З цього приводу ми обов’язково проведемо роботу. Ще раз перепрошую і прошу розуміння”, – сказала Циба. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter