Журналіст Кутєпов заявив про затягування розгляду справи про напад на нього

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Журналіст Громадського Богдан Кутєпов вважає, що розслідування справи про напад на нього поліцейських біля Кабміну 29 квітня 2020 року намагаються затягнути – нібито для того, щоб закрити її за строком давності.

Про це він повідомив “Детектор медіа”.

Джерело: slidstvo.info

За його словами, за рік, що минув з моменту інциденту, поліція майже не комунікувала з ним і його адвокатом.

“Комунікація нульова взагалі. Навіть Артем Шевченко (директор Департаменту комунікації МВС – Ред.) робив заяву – “знаючи Богдана Кутєпова, треба розбиратися”. Що це за оцінка? Це через особисту неприязнь Артема. Цілком можливо, що Центральний апарат МВС вигороджує своїх співробітників”, – заявив Кутєпов.

Захисник журналіста Владислав Юхименко також оцінив рівень комунікації правоохоронних органів на 2 бали з 10. Він повідомив, що минулого місяця надіслав слідчому у справі запит про надання доступу до матеріалів досудового розслідування, але ДБР його проігнорувало. Правозахисник подав клопотання про притягнення до відповідальності слідчого за бездіяльність, але відразу його відкликав, бо за 15 хвилин до засідання отримав відповідь.

Про перебіг розслідування 28 квітня адвоката проінформували правоохоронці, проте через угоду про нерозголошення він цю тему не коментує. Відомо лише, що досудове розслідування триває. 

За даними Кутєпова, його справу передали до територіального управління ДБР у Києві, про що він дізнався під час повторного допиту у вересні 2020 року.

“Мені слідчий сказав, що в Центральному ДБР провели прекрасну роботу, зібрали всю інформації, встановили особи поліцейських, які нападали. Взагалі ретельно все зібрали й оформили, тому дивно – чому ця справа не передана до суду, а спущена на територіальне управління. “Щось тут не чисто”, – сказав мені слідчий та натякнув, що, мовляв, її намагаються затерти”, – сказав журналіст.

Він також повідомив, що в ДБР виникли проблеми з судово-медичною експертизою, яку робили за пару днів після нападу. Вона підтвердила, що в потерпілого – легкі тілесні ушкодження. Слідчий повідомив журналісту, що до територіального управління ДБР станом на вересень результати цієї експертизи не надходили, нібито через те, що не могли вирішити, хто має заплатити за неї.

“У центральному ДБР порушили справу ввечері за повідомленнями в ЗМІ. Там написали, що Кутєпова побила поліція, але вони не стільки мене побили, скільки зламали техніку. У мене там пару подряпин. Але вони відкрили справу через напад та фізичні ушкодження, побиття журналіста. Я думаю, що це може бути причиною, тому що це кримінал – більше, ніж пошкодження техніки. Якщо буде рішення суду, навіть умовно, він не зможе обіймати посаду в правоохоронних органах. Думаю, вони різними способами намагаються тягнути все це й потім закрити за строком давності”, – заявив медійник. 

Журналіст уточнив: коли подавав заяву, то пропонував перекваліфіковувати провадження за статтею про завдання матеріальної шкоди під час виконання службових обов’язків.

Доведення провадження до конкретного рішення Кутєпов назвав справою честі для себе.

Нагадаємо, що 29 квітня поліцейські в Києві напали на журналістів Громадського Кутєпова та Микиту Мекензіна під час акції підприємців, які виступали проти запроваджених на час карантину обмежень. Через інцидент ДБР порушило кримінальну справу.

Тоді група громадського спостереження OZON, яка опікується контролем за діями поліції та інших органів влади, заявила, що представники підрозділу патрульної поліції ТОР порушили міжнародні стандарти та законодавство України.

В ОБСЄ також закликали розслідувати напад на журналіста. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter