Журналіст і письменник, ексбранець Кремля Станіслав Асєєв мобілізувався до ЗСУ

Дата: 12 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Журналіст і письменник, ексбранець Кремля Станіслав Асєєв мобілізувався до Збройних сил України.

Про це у фейсбуку повідомив колишній в.о. голови Державної екологічної інспекції, нині військовий медик Єгор Фірсов.

Станіслав Асєєв. Джерело: фейсбук-сторінка Єгора Фірсова

“Письменник і журналіст, якого ви всі знаєте, – Станіслав Асєєв – пішов служити. І не кудись, а в піхотну роту на першій лінії оборони. Для мене – це рідна рота, де я служив до переходу в підрозділ БПЛА. І один з найсильніших підрозділів по злагодженості нашої бригади, де Стас зараз вносить свіжі сили”, – написав він.

Фірсов нагадав, що Станіслав Асєєв був у російському полоні майже три роки. З початком повномасштабного вторгнення отримав багато пропозицій з міжнародних фондів працювати за кордоном, але вирішив захищати Україну на фронті.

Джерело: фейсбук-сторінка Станіслава Асєєва

Станіслав Асєєв – український письменник, журналіст і блогер, член Українського ПЕН, засновник Justice Initiative Fund (JIF) – фонду, який виплачує нагороду за інформацію про воєнних злочинців.

Під псевдонімом Станіслав Васін працював журналістом в окупованому Донецьку. 11 травня 2017 року його викрали проросійські терористи “ДНР” та протягом 28 місяців утримували в концтаборі. Там Асєєв став свідком катувань і моральних звірств.

Повернувся додому в межах обміну “76 на 127” 29 грудня 2019 року. Разом з ним тоді визволили журналіста “Радіо Свобода” Олега Галазюка (Мирослав Тямущий).

Після цього чоловік видав книгу “Світлий Шлях”: Історія одного концтабору”. Згодом став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року за книгу “В ізоляції”.

У травні 2023 року отримав премію імені Діани Ортіс (Dianna Ortiz Award for Courage) – за захист прав людини в Україні та за її межами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter