Зеленський закликав реформувати ООН, щоб подолати вето Росії

Дата: 20 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський під час виступу в Раді Безпеки ООН у середу представив пропозиції для реформування цієї організації, передусім для запобігання ситуаціям, коли постійні члени Радбезу можуть блокувати будь-які рішення.

Про це інформує “Європейська правда”.

Зеленський підкреслив, що робота ООН нині паралізована саме через блокування Росією як державою-агресором будь-яких рішень, оскільки вона має право вето як постійний член Ради Безпеки.

“Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН у глухий кут”, – зазначив президент, додавши, що це перетворює організацію лише на “найпомітнішу у світі трибуну”.

“Застосування права вето – ось що потребує реформи, і це може стати ключовою реформою. Тим, що повертає силу Статуту ООН”, – додав президент України.

Як перший крок до реформи організації він запропонував дати Генеральній Асамблеї ООН реальну можливість долати вето – “за умови набрання двох третин голосів, які відбиватимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану”.

Другим кроком до реформи ООН він назвав розширення складу постійних членів Ради Безпеки, зокрема завдяки державам Африки, Азії, Латинської Америки й Тихого океану. Серед європейських держав він згадав Німеччину.

Третім кроком у реформі організації президент назвав створення системи запобігання агресії шляхом превентивних санкцій, що має автоматично виноситися на розгляд Радбезу ООН, “коли будь-який член Генеральної Асамблеї заявляє про загрозу агресії”.

Як відомо, питання про реформу органу особливо гостро постало з огляду на повномасштабне вторгнення Росії, яка має право вето й може блокувати будь-які рішення, що притягнуть її до відповідальності за порушення міжнародного права.

США, як відомо, почали розроблення пропозиції реформи Радбезу ООН, яка передбачає розширення його складу для кращого представництва регіонів світу, але без надання права вето.

Тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населення, воєнними злочинами та злочинами проти людяності.

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

11 вересня 2023 року прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія не готова закінчувати війну проти України шляхом перемовин.

Із 24 лютого 2022 до 27 серпня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 26 717 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у країні: 9 511 загиблих і 17 206 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Голова Кримської правозахисної групи та документаторка воєнних злочинів Коаліції “Україна. П’ята ранку” показує на зруйнований міст в Ірпені на Київщині, липень 2023 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter