Зеленський відповів на другу петицію щодо ратифікації Стамбульської конвенції

Дата: 17 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо невідкладної ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

Відповідь оприлюднена на сторінці офіційного представництва Президента України.

Під час акції “Відчинимо правду про насильство” біля ОП 2021 року. Фото: Наталія Адамович

Зеленський наголосив на тому, що його позиція щодо необхідності приєднання України до Стамбульської конвенції лишається незмінною. Він також нагадав, що в червні 2020 року він уже підтримав аналогічну електронну петицію із закликом до ратифікації.

У відповіді уточнюється, що президент запропоновував Міністерству закордонних справ доопрацювати пакет документів щодо ратифікації для подальшого внесення на розгляд глави держави разом із проєктом відповідної заяви з урахуванням наявної міжнародної практики.

“Після завершення цих процедур я буду готовий внести на розгляд Верховної Ради України цей законопроєкт у порядку законодавчої ініціативи”, — заявив Зеленський.

Нагадаємо, що це вже друга петиція до глави держави щодо необхідності ратифікації Стамбульської конвенції. Її ініціатором стала громадська ініціатива “Марш жінок”. Кампанію з набрання необхідної кількості голосів підтримала коаліція “За Стамбульську конвенцію”, куди, зокрема, входить Центр прав людини ZMINA та понад 30 громадських організацій.

Перша така петиція набрала понад 25 тисяч голосів ще в травні 2020-го. У відповіді на неї Зеленський підтримав необхідність ратифікації документа.

Тоді очільник країни пообіцяв внести до парламенту відповідний законопроєкт про ратифікацію, однак наголошував, що зробити це зможе після того, як Міністерство закордонних справ подасть відповідну пропозицію.

Проти ратифікації документа в Україні виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Вони неодноразово зверталися до представників влади з офіційними заявами про те, що поняття “гендер” загрожує українській сім’ї, попри думки експертів з цього приводу. 

У грудні 2021 року пресслужба Офісу президента України повідомила про те, що завершується підготовка до подання на розгляд нардепів законопроєкту “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами” (Стамбульська конвенція).

Це сталося у відповідь на акцію активістів “Відчинимо правду про насильство”, яка відбулася 30 листопада.

Читайте також: Захист від домашнього насильства: що потрібно знати про Стамбульську конвенцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter