Зеленський просить жителів окупованих територій ховатися від російської мобілізації

Дата: 24 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський закликав жителів тимчасово окупованих територій (ТОТ) усіляко уникати російської мобілізації.

Із таким проханням він звернувся під час вечірнього відеозвернення.

“У мене є просте прохання до всіх наших людей, яких перебувають на ТОТ: робіть головне – бережіть своє життя і допомагайте нам послаблювати та знищувати окупантів. У будь-який спосіб ховайтеся від російської мобілізації. Уникайте повісток. Намагайтеся виїхати на вільну територію України”, – закликав Володимир Зеленський.

Тим, хто потрапить до російської армії, президент України порадив саботувати будь-яку ворожу активність, заважати будь-яким російським операціям і передавати ЗСУ усю важливу інформацію про окупантів: їхні бази, штаби, склади боєприпасів.

Він також закликає мобілізованих до російської армії жителів окупованих територій “за першої ж нагоди” переходити на українські позиції.

Президент зазначив, Україна вже має докази того, що зараз у Криму в місцях компактного проживання киримли окупанти намагаються знайти та мобілізувати якнайбільше чоловіків.

За словами президента, це “свідоме намагання Росії знищити кримськотатарський народ”.

“Робіть усе, щоб зберегти життя й допомогти звільнити Україну”, – закликав Зеленський.

Напередодні пропагандистське видання “Крыминформ” з посиланням на пресслужбу “уряду” Криму 23 вересня повідомило, що чоловіки, які виїжджають за межі окупованого Росією Криму, повинні отримати відповідний дозвіл у військовому комісаріаті.

Представництво президента України в Криму оприлюднило детальну інструкцію, як уникнути незаконної мобілізації громадян України в Криму, а Меджліс кримськотатарського народу закликає до безстрокового протесту.

Нагадаємо, вранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter