Зеленський просить парламент припинити повноваження всіх суддів КСУ

Дата: 30 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування “нікчемним” і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ “Про запобігання корупції”.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Документ передбачає визнання рішення КС від 27 жовтня 2020 року “нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів”. Окрім того, Зеленський пропонує повернути в старій редакцій Закон “Про запобігання корупції” та Кримінальний кодекс, що діяли до рішення КСУ.

“Рішення істотно виходить за межі конституційного подання, за яким було визнано неконституційними відповідні положення. Конституційний Суд України шляхом маніпуляцій вдався до ухвалення рішення”, – наголошує президент у пояснювальній записці.

Також законопроєкт передбачає припинення повноважень складу Конституційного Суду, який діяв на момент ухвалення скандального рішення.  Відповідні суб’єкти мають розпочати процедуру добору нових суддів, а новий склад КСУ пропонують обирати відповідно до “порядку, визначеному Конституцією України та Законом України “Про Конституційний Суд України”.

Водночас відомо, що Конституція забороняє припиняти повноваження суддів КСУ в такий спосіб. У ній визначено чіткий перелік підстав для звільнення судді, зокрема: 

  • неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я;

  • порушення вимог щодо несумісності;

  • вчинення істотного дисциплінарного проступку;

  • нехтування своїми обов’язками та подання заяви про відставку. 

Згідно з Конституцією, змінити склад КС можна лише за згодою самих суддів, а потрібно для цього щонайменше дві третини від конституційного складу суду.

Водночас  експерт Центру прав людини ZMINA Володимир Яворський назвав законопроєкт Зеленського найгіршим варіантом з тих, які можна було б придумати у ситуація, що склалась.

” У жодній демократичній країні парламент не може скасовувати рішення суду. Це можна зробити тільки через притягнення винних суддів до відповідальності. Парламент не має за конституцією повноважень звільняти суддів – взагалі ніколи за жодних обставин. Фактично цей закон є ще більше неправовим, ніж саме рішення КСУ. Парламент міг би прийняти закон, що не дав би можливості розглядати КСУ нові справи до завершення кримінального розслідування в цій справі”, – наголосив він. 

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Учора НАЗК, виконуючи рішення суду, закрило доступ до реєстру декларацій. Голова агентства Олександр Новіков підкреслив, що фактично судді визнали незаконним доступ громадян до інформації про доходи, видатки й майно всіх осіб, які отримують зарплату за кошт податків. Своїм рішенням суд, ймовірно, заблокував і призначення керівних кадрів органів влади, зокрема переможців місцевих виборів. Також у ЄС після оголошення рішення заговорили про тимчасове припинення безвізу.Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО. 

У жовтні поточного року 52% опитаних людей назвали корупцію однією з найголовніших проблем України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter