Зеленський повідомив, що не може звільнити Татарова

Дата: 06 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський відповів, що не може звільнити з посади заступника керівника ОП Олега Татарова, як цього вимагають понад 25 тисяч підписантів звернення. 

Про це повідомили в Офісі президента. 

Олег Татаров

У відповіді Офісу президента йдеться, що статтею 19 Конституції встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

“Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”, – нагадав президент. 

Водночас раніше Зеленський уже підписував укази про звільнення заступників керівника Офісу президента. Так, позбувся посади Сергій Трофімов, який відповідав в ОП за регіональну політику. Указ щодо цього Зеленський підписав 4 листопада 2020 року. 

Олег Татаров, про звільнення якого просять Зеленського понад 25 тисяч осіб, обійняв посаду заступника керівника ОП на початку серпня минулого року, а в листопаді 2020-го ввійшов до складу Комісії з правової реформи.

Одразу після призначення низка правозахисних організацій закликала президента звільнити його, бо під час Євромайдану Татаров публічно заявляв про непричетність міліції до насильства щодо громадян. Він також говорив, що силовики не використовували вогнепальної зброї проти протестувальників, однак розповідав, що стріляти могли самі євромайданівці.

Як згодом дізналися журналісти, у січні 2014-го Татаров отримав звання “Заслужений юрист України” від Віктора Януковича.

НАБУ розслідує справу щодо Татарова, яка стосується його можливої причетності до фальсифікації експертизи в справі колишнього нардепа та забудовника Максима Микитася. Представники САП та НАБУ навіть приходили в Офіс президента і повідомили Татарову про підозру, а сам він написав заяву про зупинення повноважень “через суспільний резонанс”. Згодом Генпрокуратура відкликала клопотання про арешт Татарова.

Збір підписів під петицією за звільнення посадовця не обійшовся без втручання хакерів, як переконують у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації. Так, завдяки атаці “найвищого рівня складності” під нею з’явився підпис користувача “Biden Joe”. 

Нагадаємо, у травні Верховний Суд визнав, що Зеленський не має права звільняти осіб через скасування указів про їхнє призначення, виданих його попередниками. Таке рішення судді ухвалили, розглядаючи апеляцію в справі колишнього члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимира Горковенка, призначеного Петром Порошенком та звільненого чинним главою держави.

Рішення створює прецедент, зокрема, у питанні “звільнення” голови Конституційного Суду Олександра Тупицького, щодо якого Зеленський, так само як і щодо Горковенка, скасував указ про призначення, виданий ще Віктором Януковичем

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter