Зеленський підписав закон про дерадянізацію адміністративно-територіального устрою України

Дата: 24 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом закон про дерадянізацію порядку розв’язання окремих питань адміністративно-територіального устрою України. Відтепер міста республіканського й обласного значення, а також селища міського типу зараховуватимуть до категорії міст. 

Про це йдеться в карті документа на сайті парламенту. 

Фото: Офіс президента
 
До ухвалення законопроєкту адміністративно-територіальний устрій в Україні регулював указ президії Верховної Ради УРСР ще від 1982 року.

Відтепер:

  • містом вважатимуть населений пункт із компактною багатоповерховою забудовою та населенням не менш ніж 10 тисяч осіб;
  • селищем – населений пункт із садибною забудовою та населенням понад 5 тисяч осіб;
  • селом – населений пункт із садибною забудовою та населенням менш як 5 тисяч людей.

Автори ухваленого документа розповідали, що він став скороченою версією більш комплексної та системнішої урядової ініціативи, на розгляд якої в нардепів “немає потенціалу”. 

Окрім вищезгаданих змін, в Україні також мають з’явитися поселення – це місця компактного проживання, де немає сталого складу населення, наприклад компактні поселення переселенців.

“Коли ми тільки починали працювати над проєктом, то йшлося про дачні кооперативи, які отримують послуги від громади, та сама вона з цього нічого не отримує. Але після початку повномасштабного вторгнення ця проблема ще більше загострилася. Бо нині в нас з’являються компактні поселення, де живуть внутрішньо переміщені особи. Вони створюються як на території громад, так і окремо. І зрозуміло, що таких поселень побільшає”, – розповідає нардеп Віталій Безгін

Як приклад тимчасових поселень, які існують досі, нардеп наводить приклад Грузії, яка теж постраждала внаслідок російської агресії. 

Ухвалений законопроєкт закріплює й “роль громадського обговорення при прийнятті окремих рішень з питань адміністративно-територіального устрою”. З окремих питань воно є обов’язковим, зокрема під час утворення населених пунктів, утворення (ліквідації) районів у місті, під час зміни категорії населених пунктів, перейменування чи найменування, під час долучення поселень до складу населених пунктів.

Нагадаємо, що лише 2020 року в Україні переселенців звільнили від сплати туристичного збору. Вони мусили сплачувати його, бо “тимчасово” мешкали в місцях компактного поселення, як-от санаторіях, туристичних базах і будинках відпочинку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter