Зеленський підписав указ про спрощення імміграції для білоруських айтівців

Дата: 09 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав указ, який має спростити процедуру імміграції для білоруських підприємців та висококваліфікованих спеціалістів.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Ще на початку вересня Зеленський доручив Кабінету Міністрів у тримісячний термін розробити й подати низку законопроєктів для вдосконалення української ІТ-індустрії, зокрема вдосконалити процедуру отримання ІТ-фахівцями, які іммігрують до України, відповідних дозволів, а також одержання ІТ-компаніями дозволів на працю іноземних осіб та осіб без громадянства.

У підписаному указі Зеленський доручив Кабміну розглянути питання продовження до 180 днів строків тимчасового перебування в Україні білорусів, які є підприємцями, висококваліфікованими спеціалістами, зокрема фахівцями у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, і членів їхніх сімей. 

Також уряд має запровадити пілотний проєкт щодо спрощеного оформлення посвідок на тимчасове проживання та скоротити до трьох днів строк для отримання таких посвідок. Окрім цього, Кабмін має оптимізувати одержання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування білорусів з вищезазначеної категорії, а також удосконалити процедуру реєстрації та визнати документи, видані компетентними органами Білорусі, необхідні для працевлаштування в Україні.

Зеленський наголосив, що уряд має забезпечити безперебійне функціонування єдиного інформаційного порталу та телефонів гарячої лінії для надання консультацій білорусам, які переїжджають до України. 

Нагадаємо, що з 9 серпня в Білорусі не закінчуються протести. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переконував, що громадяни Білорусі, які відчувають тиск або переслідування та потребують додаткового захисту, можуть отримати його в Україні, попросивши про це прямо на кордоні. Однак білоруси, які намагалися потрапити до України, повідомляли протилежне. 

На початку жовтня правозахисники виступили із заявою, в якій просили уряд продовжити термін перебування білорусів в Україні. Наразі за законом всі іноземці можуть перебувати в Україні до 90 днів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter