Зеленський – кримчанам: Ми відновимо нормальне життя на нашій землі після вигнання рашистів

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Після теракту на Каховській дамбі президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні звернувся до громадян на Півдні Україна, зокрема до кримчан. 

Відповідне відеозвернення розповсюдив Офіс президента увечері 6 червня. 

 

“Ми знайдемо спосіб відновити нормальне життя на нашій землі після вигнання рашистів. Це стосується як води, так і всього іншого. Це стосується всіх наших регіонів – від Херсонщини до Дніпровщини, від Миколаївщини й до Криму”, – сказав президент.

За його словами, той факт, що Росія свідомо знищила Каховське водосховище, яке критично важливе, зокрема, для забезпечення водою українського Криму, свідчить про те, що російські окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться втекти.

“Що ж, Україна поверне все своє. І примусить Росію заплатити за скоєне”, – сказав Зеленський, додавши, що таким терактом Росія лишень збільшила собі суму репарацій.

Представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева на своїй фейсбук-сторінці повідомила, що підрив Каховської ГЕС негативно вплине на забезпечення питною водою та загалом систему іригаційних каналів.

“Північно-Кримський та Каховський канали залишаться без доступу до води та до відновлення Каховської ГЕС не зможуть наповнюватися. Це означає, що лівобережжя Херсонщини, частково Запорізької області та Крим залишаться без дніпровської води. На регіон чекає продовольча криза та збідніння населення, зайнятого в сільському господарстві, і залежних від постачання води підприємств. Росія, як завжди, не думає про людей та наслідки”, – написала постійна представниця президента України в АРК.

Таміла Ташева

Таміла Ташева також нагадала про загрози Запорізькій АЕС.

“Наповнюваність ставків-охолоджувачів атомної електростанції залежить від рівня води в Каховському водосховищі, вода з якого необхідна, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Наразі станційний ставок-охолоджувач наповнений достатньо для забезпечення її безпечної експлуатації… Український персонал моніторить усі показники, однак тепер загроза виникнення техногенних аварій на ЗАЕС суттєво зросла. У випадку будь-яких непередбачуваних ситуацій на ЗАЕС під загрозою знову ж таки опиниться Південь України, включно з Кримом”, – занепокоїлася Ташева.
 
Крім того, вона наголосила, що підтоплення населених пунктів та сільськогосподарських угідь неодмінно призведе до потрапляння у воду нафтопродуктів та хімічних речовин сільськогосподарського призначення. За її поясненнями, усю цю воду руслом Дніпра винесе в Чорне море.
 
“Купання в морі в найближчій перспективі біля берегів Миколаївської, Херсонської областей та західного узбережжя Криму небажане та може нести загрозу здоров’ю громадян, а разом з тим призведе до отруєння екосистеми та непоправних наслідків. За все, що окупанти зараз руйнують, їм доведеться заплатити. У тому числі за цей злочин путінського режиму. Росія десятиліттями буде відшкодовувати репараціями за все знищене та пошкоджене на цій війні”, – переконана Таміла Ташева.
 
Напередодні в радіоефірі NV Ташева повідомила, що росіяни, які після 2014 року приїхали на півострів, зараз масово виїжджають.
 
“Здебільшого ті, хто понаїхали після 2014 року, російські громадяни, почали достатньо активно виїжджати з Криму. Ми бачимо дуже сильне навантаження на Кримський міст, намагаємося моніторити постійні потоки. Ми бачимо, що люди виїжджають у великих кількостях”, – зазначила вона.
 
За словами постпреда, у Криму останні два роки туристичного сезону “в принципі немає”, зросли ціни, а зарплати та пенсії – ні.
 
“Настрої людей достатньо критичні до місцевих адміністрацій – це перше, що варто відзначити. Друге: люди дійсно розуміють, що вони максимально втягнуті у війну. Не помічати військових, гвинтокрилів зверху, не помічати купу військової техніки або загороджені пляжі Криму неможливо”, – розповіла Ташева.
 
Російські війська захопили Каховську ГЕС у перші години вторгнення 24 лютого 2022 року. За даними української розвідки, вони відразу ж почали мінувати греблю

Нагадаємо, що українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття” внаслідок підриву російськими військовими Каховської гідроелектростанції, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином. 

ZMINA зібрала контакти волонтерів та організацій, що евакуюють населення і тварин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter