Зеленський хоче штрафувати українців за ухилення від мобілізації

Дата: 29 Травня 2020
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, в якому, зокрема, пропонується запровадити штрафи за порушення правил військового обліку для громадян, які перебувають у військовому резерві.

Документ опублікували на сайті парламенту. 

Автором законопроєкту став президент Володимир Зеленський. У пояснювальній записці до документа він наголосив, що зміни розробили у зв’язку з необхідністю вдосконалення організаційно-правових засад комплектування ЗСУ, зокрема погодження системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління зі стандартами НАТО.

Серед іншого Зеленський пропонує: 

  • штрафувати військовослужбовців запасу, які не стануть на облік у місцевому військкоматі або не повідомлять туди про зміну місця проживання і роботи, на 510–850 грн, а за повторне порушення – на 850–1700 грн;
  • за неприбуття на місце збору для мобілізаційної підготовки штрафувати звичайних громадян на 1700–3400 грн, а посадових осіб на 3400–5100 грн. У разі повторного порушення суми становитимуть 3400–5100 грн і 5100–8500 грн відповідно;
  • за умисне псування або втрату військово-облікової карти або військового квитка штрафувати на 510–850 грн, а в разі повторних випадків на 850–1700 грн. 

Також законопроєкт передбачає можливість призову звільнених у запас військовослужбовців без оголошення мобілізації на службу терміном до шести місяців з наданням робочого місця або місця у виші та нарахування пенсійного стажу. 

Нагадаємо, що на початку поточного року президент Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та терміни проведення чергових призовів. У документі, зокрема, йшлося про призов до армії з 18 років. 

Публікація указу спричинила неоднозначну реакцію в суспільстві, адже під час президентства Петра Порошенка на строкову службу до армії забирали юнаків 20-річного віку. Відбувалося це через розбіжності між Законом “Про військовий обов’язок і військову службу” і президентськими указами про призов.

Однак згодом у Міноборони виступили із заявою, що на строкову службу 18- та 19-річних юнаків не призиватимуть, за винятком тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав ЗСУ. Перед початком кампанії Міноборони нагадало відповідальним за призов не забирати до армії 18-річних юнаків.

Водночас відомо, що останні кілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору. 

Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

На ситуацію з незаконним доставленням призовників неодноразово реагувала Омбудсман, яка пропонувала унормувати відповідні статті законодавства. Засуджував практику “полювання” й Генштаб. Нове керівництво Міноборони вже висловилося проти проведення подібних рейдів

Однак для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter