Міністр оборони виступив проти проведення рейдів на призовників

Дата: 23 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Керівництво Міністерства оборони не підтримує практики так званих рейдів на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією. 

Про це очільник відомства Андрій Загороднюк розповів в інтерв’ю телеканалу “1+1”.

“Ми категорично не сприймаємо інформації, коли роблять насильницькі приводи, ловлять на вулиці, дискотеках, у чергах абітурієнтів і так далі. Є чітко виписаний порядок, постанова Кабміну і закону, як має відбуватися повідомлення призовника. Є адміністративна і кримінальна відповідальність за ухилення від строкової служби, і вона залишається. Людина має прийти самостійно, але, якщо вона не приходить або ухиляється, за це настає відповідальність”, – сказав Загороднюк. 

Міністр оборони також анонсував запуск лінії правової допомоги, куди можна буде звернутися в разі порушень під час проведення призовної кампанії.

“До початку призову ми детальніше про неї поінформуємо, щоб усі бачили, куди можна буде дзвонити, звертатися. Ми вже провели перші брифінги з Військовою службою правопорядку, яка має слідкувати за дотриманням військовослужбовцями, зокрема співробітниками військкоматів, законних прав громадян”, – додав він. 

Нагадаємо, що нещодавно президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та строки проведення чергових призовів. У документі, зокрема, йшлося про призов до армії з 18 років. 

Публікація указу спричинила неоднозначну реакцію в суспільстві, адже під час президентства Петра Порошенка на строкову службу до армії забирали юнаків 20-річного віку. Відбувалося це через розбіжності між Законом “Про військовий обов’язок і військову службу” і президентськими  указами про призов.

Однак згодом у Міноборони виступили із заявою, що на строкову службу 18- та 19-річних юнаків не призиватимуть, за винятком тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав ЗСУ.

Також відомо, що останні декілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору . 

Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

На ситуацію з незаконним доставленням призовників неодноразово реагувала Омбудсман, яка пропонувала унормувати відповідні статті законодавства. Засуджував практику “полювання” й Генштаб. 

Для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter