Міноборони нагадало відповідальним за призов не забирати до армії 18-річних юнаків

Дата: 28 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Міністр оборони Андрій Таран надіслав головам призовних комісій усіх рівнів листа, де рекомендував розглядати питання надання відстрочення від призову на строкову військову службу придатним за станом здоров’я громадянам України віком 18–19 років.

Про це повідомили в Міноборони. 

Відомство випустило роз’яснення, в якому нагадало, що цьогорічний весняний призов до армії перенесли через коронавірус на травень-липень. Звернули увагу в міністерстві й на розбіжності між Законом “Про військовий обов’язок і військову службу” й указом Зеленського про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та терміни проведення чергових призовів. 

“Призов громадян України віком 1819 років проводиться за їхнім бажанням (за письмовою заявою)”, – йдеться в повідомленні на сайті Міноборони. 

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав указ, у якому, зокрема, йшлося про призов до армії з 18 років. Публікація документа спричинила неоднозначну реакцію в суспільстві, адже під час президентства Петра Порошенка на строкову службу до армії забирали юнаків 20-річного віку. 

Згодом у Міноборони виступили із заявою, що на строкову службу 18- та 19-річних юнаків не призиватимуть, за винятком тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав ЗСУ.

Також останні кілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, та підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору. 

Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

На ситуацію з незаконним доставленням призовників неодноразово реагувала Омбудсман, яка пропонувала унормувати відповідні статті законодавства. Засуджував практику “полювання” й Генштаб. Нове керівництво Міноборони вже висловилося проти проведення подібних рейдів

Однак для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter