Здоров’я та психологічний стан українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму погіршуються – Денісова

Дата: 09 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Здоров’я та психологічний стан незаконно утримуваних Росією громадян України суттєво погіршилися. Деякі з них перебувають у критичному стані.

Омбудсман України Людмила Денісова

Про це на своїй фейсбук-сторінці написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Вона повідомила, що у Володимира Дудки не проходять висипи на тілі, адже його досі не оглянули медики, не взяли відповідних аналізів та не визначили притомного лікування. Водночас він скаржиться на підвищений артеріальний тиск, що, за словами українського Омбудсмана, може призвести до інсульту або гіпертонічного кризу.

Людмила Денісова повідомила, що 8 квітня в штрафний ізолятор помістили Володимира Якименка, у якого була температура 39 та сухий кашель. 

Окрім цього, повідомляється, що окупаційна влада помістила Рустема Сейтмеметова до камери з непридатними умовами для перебування.

“Громадянину України доводиться спати без постільної білизни на металевому ліжку. Через це в Рустема загострилися проблеми із серцем та диханням, а також з’явився нестерпний біль у спині”, – написала Людмила Денісова.

Аналогічні умови тримання в незаконно засуджених Різи й Енвера Омерових та Рустема Ісмаїлова. Зокрема, Енвер Омеров потребує хірургічного втручання.

Омбудсман звертає увагу, що адміністрації пенітенціарних установ ігнорують постійні звернення та не надають українським політв’язням належної медичної допомоги. 

“На тлі пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 такі умови тримання та відмова в наданні належного медичного лікування громадянам України порушують норми Конвенції про захист прав людини і основних свобод та Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН. Розцінюю як катування або нелюдське чи таке, що принижує гідність, поводження”, – йдеться в повідомленні.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою негайно відреагувати, а саме: забезпечити належні умови утримання і необхідну медичну допомогу з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25 березня 2020 року.

Окрім цього, вона звернулася до міжнародної спільноти з проханням максимально посилити тиск на Росію, щоб припинити знущання з полонених громадян України та чимшвидше їх звільнити. 

Раніше Людмила Денісова звернула увагу на порушення прав Айдера Саледінова, Теймура Абдуллаєва, Узеїра Абдуллаєва та Еміля Джемаденова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter