Омбудсман розповіла про чергові порушення Росією прав українських політв’язнів

Дата: 06 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про небезпеку для життя та здоров’я низки українських політв’язнів. 

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці

За її словами, здоров’я незаконно засудженого українця Володимира Якименка погіршується. Протягом тижня в нього трималася підвищена температура тіла, до 38 градусів, та був сухий задушливий кашель. Однак комплексного медобстеження та відповідного лікування він не отримує. Водночас його не переводять до медичної частини УФСВП Росії в Саратовській області, адже вона переповнена ув’язненими, які хворіють на пневмонію.

Уповноважена повідомила, що адміністрація виправних колоній, де утримуються Айдер Саледінов, Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв та Еміль Джемаденов, поміщає їх до штрафного ізолятора. У такий спосіб вона отримує формальні приводи для зміни умов тримання на жорсткіші, що, зокрема, негативно впливає на стан здоров’я політв’язнів та спричиняє в них загострення хронічних захворювань.

Водночас Денісова додала, що в Айдера Саледінова – проблеми із серцем та зубами, Теймур Абдуллаєв страждає на серцеву, печінкову недостатність, хронічний риніт та алергію, в Узеїра Абдуллаєва діагностовано бешихове запалення шкіри, що спричиняє підвищення температури, гнійні рани по всьому тілу і набряк кінцівок. А в Еміля Джемаденова хронічна виразка шлунка і пролапс мітрального клапана.

“Усі незаконно засуджені громадяни України тримаються в камерних приміщеннях з неналежними умовами без забезпечення засобами індивідуального захисту та необхідними лікарськими препаратами, що в умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, піддає їх життя небезпеці і може мати фатальні наслідки”, – наголосила Людмила Денісова.

Вона назвала це порушенням пунктів 10, 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН, та Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

Український Омбудсман звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою вжити необхідних заходів та захистити права громадян України, а саме перевірити правові підстави поміщення кримських татар у штрафні ізолятори виправних установ.

Окрім цього, вона вимагає від Росії належних умов тримання і необхідної медичної допомоги всім незаконно засудженим українцям з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням, наданих державам-учасницям і національним превентивним механізмам в умовах пандемії коронавірусу.

“Прошу представників міжнародних правозахисних організацій використати всі наявні механізми для забезпечення прав незаконно утримуваних громадян України на території РФ та тимчасово окупованого Криму та якнайшвидшого звільнення, аби не допустити фатальних наслідків для їх життя”, – закликала Людмила Денісова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter