“Репортери без кордонів” засудили російську пропагандистку за відкриту підтримку дій Лукашенка щодо Протасевича

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

“Репортери без кордонів” (RSF) засудили головредку російських державних ЗМІ “Россия сегодня”, RT і Sputnik Маргариту Симоньян за публічну підтримку дій самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в ситуації з викраденням літака та арештом журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляється на офіційному сайті організації.

Симоньян висловила захоплення нинішньою владою країни та привітала Лукашенка у своєму твіттері.

“Ніколи не думала, що я буду хоч у чомусь заздрити Білорусі. Але ось зараз якось заздрю. Батька виконав красиво”, – написала вона у твіттері.

У відповідь генеральний секретар RSF Крістоф Делуар заявив, що висловлювання на підтримку політики переслідування білоруських журналістів виглядають нелогічними від людини, що “часто посилається на свободу преси, коли справа стосується захисту інтересів ЗМІ, якими вона керує”.

У статті другій Мюнхенського етичного кодексу йдеться, що журналісти мають захищати свободу інформації, коментарів і критики, а Симоньян робить протилежне, і це “багато каже про її концепцію свободи”, уточнюється в повідомленні.

23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали засновника, екс головного редактора опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме цей канал був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича політв’язнем, його негайного звільнення вимагає від влади Білорусі міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

4 червня білоруський державний телеканал ОНТ показав “інтерв’ю” з Протасевичем, у якому той “визнає провину”, засуджує дії опозиції та підтримує режим Лукашенка. Рідні та соратники білоруса переконані, що запис зробили після катувань та тиску.

Нагадаємо, що “Репортери без кордонів” – це міжнародна недержавна організація захисту прав людини, яка оберігає свободу слова у всьому світі. Вона проводить боротьбу з цензурою та виступає за звільнення журналістів, ув’язнених через свою професійну діяльність.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter