“Затягують розгляд”: позов політв’язня Марлена Асанова до ФСВП передали до суду Мордовії

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Криму окупаційний “Бахчисарайський райсуд” передав до республіканського суду Мордовії розгляд позову громадянського журналіста, волонтера “Кримської солідарності” Сулеймана (Марлена) Асанова, засудженого до 19 років позбавлення волі.

Про це “Кримській солідарності” повідомив юрист Назим Шейхмамбетов.

Сулейман (Марлен) Асанов. Джерело: Кримська солідарність

Кримський татарин просив визнати незаконними дії Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Росії, яка відмовила перевести його для відбування строку до виправної колонії ближче до будинку. Зараз Асанова утримують у виправній колонії №7 у мордовському селищі Сосновка – за 1,7 тисячі кілометрів від Криму.

Під час засідання в “райсуді” представник ФСВП заявив клопотання про те, щоб справу розглядав суд Республіки Мордовія. Його клопотання задовольнили.

Шейхмамбетов з рішенням суду не погодився й зазначив, що позовну заяву вже взяв до провадження “суд” Бахчисараю і розглядав її кілька місяців. Захисник вважає, що в такий спосіб місцеві “суди” затягують розгляд справи.

“Хочуть затягнути процес, зробити його довгим, монотонним і відсунути максимально розгляд цього питання по суті”, – сказав юрист.

Сулейман (Марлен) Асанов – громадянський журналіст, волонтер “Кримської солідарності”. З 2014 року допомагав сім’ям політв’язнів, відвідував судові засідання в політично мотивованих справах, публікував на своєму ютуб-каналі відео з обшуків у будинках кримських татар.

Чоловіка заарештували 12 жовтня 2017 року разом з Тимуром ІбрагімовимМеметом БєляловимСейраном СалієвимСервером Зекір’яєвим та Ернестом Аметовим. ФСБ інкримінувала чоловікові “організацію роботи “Хізб ут-Тахрір”, яку Росія називає терористичною, але яка є легальною в Україні, а також “підготовку до насильницького захоплення влади”. 

У вересні 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив громадянина України до 19 років позбавлення волі. Російський “Меморіал” визнав його політв’язнем. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Криму “апеляційний суд” відмовився зарахувати строк попереднього ув’язнення в строк покарання політв’язня, кримського татарина, фігуранта “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір” Арсена Абхаїрова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter