Затриманий ФСБ Наріман Джелял заявив, що продовжить боротьбу проти окупації Криму

Дата: 12 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, обвинувачений окупаційною владою Криму в диверсії, налаштований продовжувати боротьбу доступними в ув’язненні способами.

 Про це він повідомив у своїй заяві, яку оприлюднив у фейсбуці адвокат Микола Полозов.

Наріман Джелял. Фото: “Радіо Свобода”

Я був готовий до такого розвитку подій і за прикладом старших братів не збираюся відступати від власних переконань! Буду продовжувати боротьбу доступними мені тут в ув’язненні способами. Під час обшуку в моєму будинку співробітник, який його проводив, між іншим, сказав: “Ваша зброя – слово. А це набагато небезпечніше”. Так що моя “зброя” зі мною“, – написано в заяві.

За словами Джеляла, його арешт, який відбувся відразу після повернення з “Кримської платформи”, доводить, що це помста російської влади.

Вона як і раніше демонструє готовність виганяти, ізолювати людей, які продовжують відкриту боротьбу за демократичні цінності і свободи, в ім’я інтересів свого народу і держави…  Мій народе! Не вірте лицемірним викривачам, які будуть умовляти, що жертва насильства сама винна в насильстві над нею! Вони скажуть, що я сам “наривався”, що якби сидів тихо, був би дома з сім’єю. Але нам не дозволено так поводитися… Нехай те, що відбувається зі мною не вселяє в вас страх, адже це ж одна з їхніх цілей“, – додав перший заступник голови Меджлісу.

Нагадаємо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу.
 
7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.
 
Наріману Джелялу інкримінують порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Він відкидає обвинувачення ФСБ. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних.
 
Сполучені Штати Америки рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter