Застрелив людину та ув’язнював цивільних на Харківщині: російському командиру Олександру Завадському повідомили про підозру

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Слідче управління ГУНП Нацполіції в Харківській області повідомило про підозру у порушенні законів та звичаїв війни 40-річному командиру армії РФ Олександру Завадському за  жорстоке поводження з цивільними та умисне вбивство чоловіка під час допиту. 

Про це йдеться на сайті Офісу генпрокурора.

На початку повномасштабного вторгнення Завадський, обіймаючи посаду командира 7-го окремого гвардійського мотострілецького полку 11-го армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу, брав участь у наступі на Харківську область.

У першій половині березня 2022 року російські військові, серед яких був Завадський, облаштували на автомобільних шляхах Харківщини блокпости. А згодом увійшли на територію села Гусарівка Харківської області і взяли цей населений пункт під свій контроль. 

За інформацією слідства, Завадський з 13 по 21 березня 2022 року незаконно ув’язнив кількох цивільних, застосовуючи фізичне насильство та погрожуючи зброєю, а також застрелив під час допиту людину. Йому інкримінують вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 28 (змова групи осіб), ч.ч. 1,2 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни; жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням).

Так, 13 березня 2022 року Завадський перебував на блокпосту, облаштованому в районі вулиці О. Петрусенко у селі Гусарівка, разом з іншими російськими військовослужбовцями. Вони зупинили цивільного чоловіка та до 20 березня незаконно утримували його у приміщеннях, непридатних для життя, переважно в погребах. Свавільно затриманому не забезпечили достатню кількість питної води та їжі, крім того, не дозволяли ходити до вбиральні. 

Схожих випадків незаконного ув’язнення цивільних було щонайменше чотири. 

Одного із чоловіків, якого затримали окупанти 13 березня, Завадський під час допиту убив зі стрілецької вогнепальної зброї. 

За інформацією пропагандистських ресурсів, Завадський воював у Сирії, а після 24 лютого 2022 року – в Україні. Президент Росії Путін нагородив Завадського медаллю “Золота Зірка”. Нагороду вручили 8 грудня 2022 року в Кремлі. З квітня 2023 року Завадський є начальником штабу 18-ї гвардійської мотострілецької дивізії.  

Нагадаємо, що у селі Гусарівка на Харківщині російські військові катували та застрелили 27-річного місцевого жителя, який брав участь в АТО у якості медика. А також окупанти катували, а потім підпалили тіла трьох цивільних. 




Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter