Засідання в справі “другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір” перенесли: політв’язням викликали швидку

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Розгляд справи “другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір” перенесли через те, що до Південного окружного військового суду в російському місті Ростов-на-Дону не доставили підсудних. Літнім обвинуваченим Сервету Газієву та Джемілю Гафарову вкотре викликали швидку допомогу в СІЗО.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповів адвокат Еміль Курбедінов.

Адвокатам, які прибули з Криму до Ростова-на-Дону, вже в Південному окружному військовому суді повідомили про те, що конвой не привіз підсудних. Через це сторони зійшлися на думці про перенесення слухання. 

Причиною відкладення засідання стала хвороба літніх підсудних Сервета Газієва та Джеміля Гафарова.

“Наразі відомо лише, що їм у СІЗО викликали швидку допомогу. Захист з’ясовуватиме стан здоров’я підопічних”, – пояснив адвокат Курбедінов.

 

Еміль Курбедінов також повідомив, що суддя на нещодавньому засіданні вилучив із зали одного з його підзахисних – політв’язня Аліма Карімова.

Алім висловив думку про те, хто на кого напав і розв’язав неспровоковану повномасштабну війну проти України. Це було зроблено в контексті того, що суд укотре продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, ґрунтуючись на тому, що в політв’язнів українське громадянство.

Бранець Кремля Алім Карімов та адвокат Еміль Курбедінов

“Мовляв, можуть втекти туди. Тут не стільки беззаконня мені вже в очі впало, а страх. Беззаконня змішалося зі страхом. Суд злякався не “відреагувати” на слова Аліма та блискавично вилучив його із зали, до кінця робочого дня, погрожуючи всім жорсткими заходами за такі висловлювання”, – прокоментував захисник.

Нагадаємо, що в березні 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Тоді затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

25 кримськотатарських громадських активістів – Руслана Сулейманова, Аліма Карімова, Рустема Шейхалієва, Меджита Абдурахманова, Яшара Муєдінова, Біляла Аділова, Джеміля Гафарова, Різу Ізетова, Ізета Абдуллаєва, Асана Янікова, Шабана Умерова, Тофіка Абдулгазієв, Фархода Базарова, Сервета Газієва, Сейрана Муртазу, Ерфана Османова, Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова, Ескендера Сулейманова, Енвера Аметова, Владлена Абдулкадирова та Раїма Айвазова – окупаційні слідчі обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

Як відомо, “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію. 

Ця релігійна організація діє легально на всій території України, зокрема в тимчасово окупованому Криму. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує своє кримінальне законодавство на українській території, переслідуючи кримських татар. 

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання “Кримська солідарність”. Умерова, Бекірова, Ізетова, Базарова та Айвазова окупаційні слідчі звинуватили в порушенні ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”). Інших політв’язнів – ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”). Всім фігурантам справи Росія також висунула обвинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади”). 

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки чи боєприпасів, не планували вчиняти терористичні акти та не закликали інших до терористичних дій. Для обвинувачення за цими статтями досить лишень участі в діяльності організації, яка входить до списку визнаних терористичними на території РФ.

Джеміль Гафаров мав третю групу інвалідності ще до свого арешту 2019 року: у нього хронічна ниркова недостатність четвертого ступеня та пов’язані з цим хвороби серця. За твердженням його адвоката Ріфата Яхіна, перебування в слідчому ізоляторі загрожує його здоров’ю. Наразі медики поставили йому другу групу інвалідності.

Сервет Газієв страждав на підвищений артеріальний тиск. Починаючи з травня 2019 року практично кожне судове засідання з ним відкладалося через потребу викликати йому швидку допомогу – з 13 травня до 10 червня 2022 року лікарі приїжджали до суду п’ять разів. Найчастіше лікарі кололи йому знеболювальні та виїжджали без рекомендацій госпіталізації. Коли перестали допомагати й анестетики, політв’язню влаштували постільний режим у СІЗО. 28 червня 2022 року в Сервета стався мікроінсульт, у нього паралізувало праву частину обличчя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter