Записавши відео зі студентом, дані якого оприлюднила Фаріон, окупанти порушили міжнародне право – юристка

Дата: 14 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Підконтрольні Росії окупаційні спецслужби порушили норми міжнародного права, коли змусили записати відеозвернення кримського студента, персональні дані якого оприлюднила мовознавиця Ірина Фаріон.   

Про це заявляє юридична радниця Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова.

Скриншот з відео пропагандистського медіа “Крымский СМЕРШ”.

Мешканця окупованого Криму затримали за те, що його ім’я та прізвище не приховала Фаріон. Потім в інтернеті з’явилося відео з цим чоловіком, яке явно було записане під примусом. У ньому він просить вибачення за лист, надісланий Фаріон, та відмовляється від своїх поглядів. Такі дії можна розцінювати як пропагандистську діяльність, а також як форму залякування”, – каже правозахисниця.

За її словами, згідно з Міжнародною конвенцією про захист усіх осіб від насильницьких зникнень (ч. 1 ст. 6), окупанти, затримавши студента, брутально порушили норми міжнародного права. Досі достеменно невідомо, чи зазнавав студент фізичного або психологічного тиску. Однак, на думку юристки, примушення до запису відео та його наступна публікація в інтернеті є кричущим порушенням прав людини. У міжнародному законодавстві це кваліфікується як одна з форм жорстокого поводження і розцінюється як психологічний тиск. Також у згаданому випадку порушено право людини на приватність.

Якщо на основі цього відео окупанти складуть обвинувальний акт, то це вже буде порушенням міжнародного гуманітарного права (МГП). Росія як держава-окупант не може використовувати судові та правоохоронні органи як механізм залякування місцевого населення. Якщо буде доведено, що ці зізнання були зроблені під тиском з метою залякування проукраїнськи налаштованої особи, то, згідно з МГП, це буде зловживанням владою”, – пояснює Охотнікова.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Криму росіяни затримали студента, який висловив підтримку львівській мовознавиці та викладачці Ірині Фаріон. Окупанти викрили хлопця, оскільки Фаріон виклала в публічний доступ скриншот його листа, не приховавши імені та прізвища студента.

13 листопада телеграм-канал “Крымский СМЕРШ” оприлюднив відео, на якому молодий чоловік називає себе Максимом Глєбовим (таке саме імʼя та прізвище було на скриншоті, який оприлюднила Фаріон) та заявляє, що це він надіслав листа мовознавиці. На відео хлопець просить вибачення за лист і відмовляється від своїх поглядів.

У дописі під відео зазначили, що студента знайшли саме завдяки допису Ірини Фаріон. Російські пропагандисти додали, що Глєбовим, його оточенням та викладачами “займається” окупаційний Центр боротьби з екстремізмом міністра внутрішніх справ РФ.

Голова громадської організації “Центр громадянської просвіти “Альменда” Марія Суляніна на своїй фейбсук-сторінці закликала людей, які живуть на безпечній території, думати про безпеку співгромадян в окупації, якщо вони тримають звʼязок з такими людьми.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Проєкт “Боротьба з безкарністю за найсерйозніші міжнародні злочини в контексті російської збройної агресії в Україні” реалізується за підтримки Швейцарського Федерального департаменту закордонних справ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter