Запущений ОБСЄ Московський механізм допоможе Україні показати справжній масштаб воєнних злочинів росіян проти цивільних українців – експертка

Дата: 01 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Відні 29 лютого під час засідання постійної ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі 45 країн підтримали запуск Московського механізму, який дозволить зібрати інформацію про воєнні злочини, скоєні росіянами в Україні.

 Про це йдеться у повідомленні на сайті ОБСЄ.

“Московський механізм” — це розроблена ОБСЄ спеціальна процедура, що дозволяє створити незалежну міжнародну місію, завдання якої полягатиме у вивченні інформації щодо порушення прав людини, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, зокрема проти цивільних осіб та цивільної інфраструктури.

Постійний представник Люксембургу в ОБСЄ Жан Графф, виступаючи на засіданні постійної ради ОБСЄ  заявив:

Сьогодні наші делегації за підтримки України надішлють директору БДІПЛ Маттео Мекаччі лист, в якому буде йтися про задіяння Московського механізму. Ми занепокоєні тим, що Росія продовжує порушувати міжнародне гуманітарне право та права людини під час своєї агресивної війни проти України. Зокрема, ми надзвичайно стурбовані свавільними затриманнями українських цивільних осіб“. 

Графф нагадав, що 24 лютого 2022 року РФ за підтримки Білорусі розпочала повномасштабну агресивну війну проти України. Це вторгнення стало кульмінацією агресії Росії проти України, що тривала з 2014 року і порушувала її суверенітет, незалежність та територіальну цілісність.

За словами постійного представника Люксембургу в ОБСЄ, після двосторонніх консультацій з Україною члени 45 делегацій ОБСЄ прийняли рішення про застосування 8-го параграфа Московського механізму. Це стало результатом отриманих ними доповідей від незалежних експертів, в яких йшлося про порушення Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні.

Графф наголосив на тому, що країна-агресор порушує МГП та міжнародне право в окупованому Криму протягом останніх 11 років. За його словами, деякі шокуючі повідомлення щодо переслідування людей в Криму можна прирівняти до найтяжчих міжнародних злочинів:

Від низки джерел, серед яких є експертні місії Московського механізму, БДІПЛ, ООН та громадські організації, ми дізналися, що РФ свавільно утримує велику кількість цивільних осіб на ТОТ. За їхніми даними, українські цивільні особи стали жертвами викрадень та інших форм позбавлення волі, включно з випадками насильницьких зникнень. Багато з них залишаються під вартою або вважаються зниклими безвісти, оскільки їхнє місцезнаходження невідоме“.

Жан Графф нагадав, що Росія вже протягом близько 700 днів незаконно утримує трьох співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, попри неодноразові заклики їх звільнити.

Як зазначив представник Люксембургу в ОБСЄ, українських цивільних затримують на окупованих Росією територіях і тримають “в імпровізованих та неофіційних місцях несвободи”. Потім їх перевозять до інших місць утримання на ТОТ або депортують до Російської Федерації.  У багатьох випадках цивільні особи утримуються без зв’язку з зовнішнім світом. Здебільшого росіяни затримують представників української місцевої влади, волонтерів, правозахисників, журналістів, представників духовенства, вчителів, активістів та пересічних громадян.

У більшості випадків цивільних затримують без будь-яких пояснень та, не надаючи рідним інформації про їхнє місцеперебування. Через це їхнє місцеперебування та статус осіб, які перебувають під вартою, важко встановити“, – додав Жан Графф.

За свідченнями потерпілих і свідків, які вони надали ОБСЄ, дії Росії щодо цивільних затриманих демонструють повну зневагу до людської гідності. Також росіяни їх катують, застосовують до них сексуальне насильство та жорстоко з ними поводяться. До українців не допускають адвокатів та не дозволяють представникам МКЧХ їх відвідувати. Свідки також розповідають про жахливі умови утримання цивільних у місцях несвободи, серед яких переповнені камери, неналежні умови утримування, антисанітарія та відсутність медичної допомоги.

Ми глибоко занепокоєні серйозністю та кількістю цих порушень. Ми особливо стурбовані повідомленнями про випадки позасудових страт цивільних осіб, які перебувають під вартою в Росії“, – заявив Жан Графф.

Він закликав директора Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Маттео Мекаччі звернутися до України із пропозицією відправити групу міжнародних експертів, які б розслідували злочини, скоєні Росією проти українських громадян. Інформація, зібрана ними, буде передаватися національним, регіональним чи міжнародним судам або трибуналам.

Раніше до запуску Московського механізму закликала низка українських правозахисних організацій. Серед них варто окремо згадати Медійну ініціативу за права людини, яка спільно з коаліцією “Україна. Пʼята ранку” та українськими дипломатами півтора року адвокатувала дану ініціативу. МІПЛ провела близько десяти спеціальних заходів в ОБСЄ, під час яких її представники розповідали учасникам про масові фільтрації, полонених жінок, свавільно затриманих та катування цивільних. В організації вважають, що майбутній звіт ОБСЄ “стане важливим інструментом документування і доведення злочинів Росії на міжнародному рівні”.

Чекаємо у Києві незалежних експертів, які працюватимуть над звітом щодо порушень РФ – свавільного позбавлення свободи цивільних. Він з’явиться вже у квітні“, – написала у фейсбуці Тетяна Катриченко, виконавча директорка МІПЛ.

На думку радниці з прав людини Центру прав людини ZMINA Наталії Охотнікової, це потужний сигнал для створення у майбутньому механізму звільнення цивільних заручників. Таким чином можна буде привернути увагу міжнародної спільноти до злочинів, які РФ вчиняє на окупованих територіях. Надалі всі зібрані дані про насильницькі викрадення можуть бути використані в міжнародних судах для притягнення росіян до відповідальності.

Для Центру прав людини ZMINA цей механізм буде потрібен, щоб підсилити нашу позицію з приводу цивільних заручників. Ми маємо визнати той факт, що міжнародні організації більше прислухаються до міжнародних місій та груп. І те, що ОБСЄ приїде до Києва і буде тут збирати інформацію саме про цивільних заручників, є гарним сигналом. Важливість цього звіту полягатиме у тому, що він буде написаний неупередженою третьою стороною (ОБСЄ),  а не українськими ГО“, – вважає експертка.

Вона додала, що запуск Московського механізму дозволить “обґрунтувати індивідуальні кейси свавільних викрадень, задокументовані Центром прав людини ZMINA”. У майбутньому завдяки цьому вдасться довести масштабність та системність цих злочинів. Можливо, згодом з’являться справжні цифри, викрадених росіянами цивільних українців.

За словами менеджерки з міжнародної адвокації Центру прав людини ZMINA Тетяни Жукової, Московський механізм дозволить міжнародним експертам, які опрацьовуватимуть інформацію, задокументовану українськими громадськими організаціями, додавати її до свого звіту. Цей міжнародний документ верифікує злочини, які Росія вчиняє на ТОТ.

Московський механізм – це об’єктивне міжнародне підтвердження того, що на окупованій Росією території України постійно викрадають або затримують українців. І це не наші вигадки. Ми ж всі добре знаємо, як росіяни після надання нами доказів щодо їхніх злочинів усе заперечують. Вони часто кажуть, що це все неправда, нічого такого не відбувається, а це все нібито роблять самі українці“, – каже правозахисниця.

Центр прав людини ZMINA теж долучився до адвокації запровадження Московського механізму шляхом підсвічування цієї теми під час двосторонніх зустрічей з іноземними дипломатами в ОБСЄ. Також організація брала активну участь у заході про політичних в’язнів під час Варшавської конференції ОБСЄ з питань людського виміру, на якій також обговорювала тему викрадення цивільних на новоокупованих територіях.

Наприкінці квітня минулого року ZMINA спільно з МІПЛ, Всесвітньою організацією проти тортур (OMCT) та Фундацією будинків прав людини провели спеціальний захід на тему “Катування на окупованих територіях України як злочини проти людяності та воєнні злочини: аналіз та свідчення потерпілих”.

За словами координаторки напряму документування воєнних злочинів Центру прав людини ZMINA Єлизавети Сокуренко, ZMINA провела 57 глибинних інтерв’ю з потерпілими та свідками тортур. Також організація задокументувала понад 400 повідомлень про такі випадки з відкритих джерел.

Раніше Центр прав людини ZMINA у співпраці з Медійною ініціативою за права людини та Всесвітньою організацією проти катувань (OMCT) подали спільний звіт до Універсального періодичного огляду Росії. Його тема “Катування та інші форми жорстокого поводження, вчинені в умовах збройного конфлікту представниками Російської Федерації на території України” була ґрунтовно проаналізована та досліджена в рамках діяльності організацій із документування катувань та насильницьких зникнень, зокрема в рамках роботи коаліції “Україна. П’ята ранку”.

До коаліції “Україна. П’ята ранку” входять 34 громадські організації, які спільно працюють задля захисту жертв російської збройної агресії в Україні та притягнення до відповідальності вищого керівництва РФ і безпосередніх виконавців злочинів. Задокументовану інформацію організації передають Офісу генерального прокурора України, національним слідчим органам, Спеціальному доповідачу ООН з питань тортур, Моніторинговій місії ООН з прав людини, Незалежній міжнародній комісії ООН з розслідування порушень в Україні, Міжнародному кримінальному суду, експертам Московського механізму ОБСЄ та іншим органам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter