Запорізька АЕС повністю зупинила свою роботу – “Енергоатом”

Дата: 11 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Шостий енергоблок Запорізької атомної електростанції, яку захопили росіяни, відключили від енергомережі. В результаті цього станція повністю зупинила свою роботу.

Про це повідомила державна компанія “Енергоатом”.

Фото: Слово і Діло

“Сьогодні, 11 вересня 2022 року, вночі, о 03:41 енергоблок № 6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан”, заявили в компанії.

Останні три доби цей енергоблок працював у режимі острова, живлячи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії звʼязку Запорізької АЕС з енергосистемою України.

Увечері 10 вересня після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було ухвалено рішення відключити енергоблок №6 і перевести його в найбільш безпечний стан — холодний зупин.

Компанія пояснює, що в разі повторного пошкодження ліній звʼязку з енергосистемою, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального.

“Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону. Після цього лінії зв‘язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС”, наголошують в “Енергоатомі”.

Нагадаємо, 6 вересня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) опублікувало звіт за підсумками візиту своєї місії на окуповану росіянами Запорізьку АЕС. Агентство, зокрема, підтвердило присутність російських військових на станції та закликало негайно припинити обстріл території АЕС та її околиць.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter