Російська військова техніка на ЗАЕС погрожує безпеці: МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками візиту

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

6 вересня, у вівторок, Міжнародне агентство з атомної енергії опублікувало звіт за підсумками візиту місії на захоплену російськими окупантами Запорізьку АЕС, у якому наголосило, що потрібна домовленість усіх сторін щодо створення захисної зони навколо ЗАЕС.

Такого висновку дійшли експерти МАГАТЕ.

Фото: EPA/UPG

Звіт складається з 52 сторінок. У висновках МАГАТЕ сказано, що зараз існує гостра потреба вжити тимчасових заходів для запобігання ядерній аварії, зокрема встановити безпечну зону навколо ЗАЕС. Агентство готове розпочати консультації для термінового створення такої зони.

Експерти МАГАТЕ, що залишилися на станції, відстежуватимуть ситуацію і отримуватимуть інформацію безпосередньо на місці, а їхня постійна присутність “матиме першочергове значення для стабілізації ситуації”.

Крім того, у звіті зазначили, що під час візиту на ЗАЕС 3 вересня інспектори місії стали свідками обстрілу в районі станції та отримали інструкції евакуюватися, а також особисто побачили наслідки обстрілів, деякі з яких – поряд з реакторними будівлями.

МАГАТЕ пояснює, що військова техніка на ЗАЕС та бойові дії поряд з територією станції загрожують системі її захисту, а обстріли в цьому районі необхідно припинити (не вказуючи, хто саме їх здійснює).

Інспектори МАГАТЕ побачили російських військових, їхній транспорт і техніку на Запорізькій АЕС, зокрема кілька військових вантажівок у машинних залах на першому поверсі. Тому агентство радить прибрати весь транспорт із районів, де це може вплинути на роботу систем безпеки та обладнання.

У цьому контексті генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі заявив, що, хоча обстріли ще не спричинили надзвичайної ядерної ситуації, вони становлять постійну загрозу для ядерної безпеки. Рівень радіації в цьому районі залишається нормальним. Тож організація закликає створити безпечні транспортні коридори для безперебійного постачання необхідного обладнання на станцію, зокрема для підтримки безпеки станції та оперативного ремонту.

МАГАТЕ додає, що безпеку на ЗАЕС забезпечує персонал, як це має бути, однак присутність військових, техніки та представників “Росатому” чинить на них тиск і вони перебувають у “складних обставинах”. Загалом штат на станції не повний і подекуди не вистачає людей, через що персонал змушений працювати інколи понаднормово. До того ж росіяни не надають персоналу повного доступу до всіх без винятку приміщень станції, що теж створює потенційну небезпеку. 

Нагадаємо, що на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі є факти зґвалтування російськими військовими співробітниць станції, а також застосування фізичної сили до працівників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter