Запоріжжя очолило рейтинг порушників свободи слова в січні через масові недопуски журналістів – ІМІ

Дата: 04 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У січні в Україні зафіксували 12 випадків порушень свободи слова, з яких п’ять сталися в Запоріжжі. 

Про це свідчать дані моніторингу Інституту масової інформації. 

Штовханина між журналістами та охоронцями Запорізької міськради. Фото: 061.ua

Традиційно лідером у списку порушників, який складає ІМІ, були Київ та область, однак у січні Запоріжжя “відзначилося” масовими недопусками журналістів на сесії міськради. Водночас недопуски відбуваються вже не перший місяць.

“Через безвихідь журналісти вже пікетували будівлю міської ради, оскільки вчергове не змогли потрапити на її сесію. Крім того, під час спроби журналістів потрапити до приміщення міськради між ними та поліцією сталася штовханина, унаслідок якої постраждала редакторка видання “Неначасі” Катерина Майборода”, – розповіли в ІМІ.

Відомо, що через заборону журналістка не змогла потрапити на засідання комісії, члени якої обговорювали питання відкриття кризової кімнати в місті. Згодом влада відмовилася зробити це попри тисячі скарг на домашнє насильство від жертв.

Після штовханини біля міськради понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до президента Володимира Зеленського, прем’єра Дениса Шмигаля, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестора Шуфрича, а також уповноваженої ВРУ з прав людини Людмили Денісової з проханням втрутитися в ситуацію

Другу сходинку рейтингу регіонів-порушників свободи слова в січні посіла Хмельницька область із трьома випадками. По одному випадку зафіксували на Волині, Одещині, Сумщині та Вінниччині.

Загалом у січні утиску своїх прав зазнали вісім журналісток та п’ять журналістів.

З початку року ІМІ зафіксував вісім випадків перешкоджання та по одному – побиття, обмеження доступу до інформації, політичного тиску та кіберзлочину.

Нагадаємо, що всього за минулий рік в Україні налічили 229 випадків порушень свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії. Водночас до суду за весь 2020-й передали лише 16 справ за “журналістськими статтями”.

Фотографія обкладинки: Укрінформ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter